Greenpeace maakt ijsjes met hernieuwbare energie vanop dak Europees Parlement

Greenpeace maakt ijsjes met hernieuwbare energie vanop het dak van het Europees Parlement.
BELGAONTHESPOT Greenpeace maakt ijsjes met hernieuwbare energie vanop het dak van het Europees Parlement.
Greenpeace houdt vandaag aan het Europees Parlement verschillende acties om voor hernieuwbare energie te pleiten. Dat doen ze onder meer door ijs te maken met energie van mobiele zonnepanelen, op het dak van het parlement.

De acties staan in het teken van de voorlaatste onderhandelingsronde over de Renewable Energy Directive van de Europese Unie, die momenteel plaats vindt in het parlement. 

Een grote zon met het opschrift 'Our sun, our power, our future' op het plein voor het Europees Parlement.
BELGAONTHESPOT Een grote zon met het opschrift 'Our sun, our power, our future' op het plein voor het Europees Parlement.

'Our sun, our power, our future'

De acties begonnen met activisten die op het Station Europe voor het parlement waren geklommen om een groot spandoek, met daarop het opschrift "Our sun, our power, our future", te onthullen.

Nadien legden ze een grote zon neer op het plein voor het Europees Parlement met hetzelfde opschrift, maar ook met tientallen foto's van van Europeanen die de EU oproepen om een vlotte overstap mogelijk te maken van fossiele brandstoffen en kernenergie naar hernieuwbare energie.

"Zon en wind zijn van iedereen, maar onze overheden ontmoedigen mensen om zonnepanelen op hun dak te zetten of om toe te treden tot coöperatieve windmolenparken", zegt Ansgar Kiene, EU-energiebeleidsadviseur bij Greenpeace. 

"Intussen steunen ze wel kool-, gas- en kernenergiecentrales, waardoor ze de zakken vullen van enkele gigantische stroombedrijven. De tijd van de energiemonopolies is voorbij, de tijd voor energiedemocratie is aangebroken."

Ijsjes 

Na de onthulling van de spandoeken legden de activisten zonnepanelen neer op het dak van het Europees Parlement om zo een ijsmachine van energie te voorzien en voorbijgangers te trakteren op een veganistisch ijsje.

BELGAONTHESPOT7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  @ joske: informeer u: zonpanelen hebben geen zon nodig, molens wel wind.

 • jeroen Deschrijver

  Laat bijvoorbeeld ook eens de Antwerpse haven draaien op herniewbare energie. Dat zou pas een bewijs zijn dat het kan. Tot nu toe nog geen enkel bewijs gezien dat er in Belgie op elk moment genoeg hernieuwbare energie voorhande is. Alleen oa groenen die schreeuwen dat het zo is. Bewijzen!

 • roland peeters

  Blijkbaar is code 1 van kracht aan het Europese parlement,want blijkbaar zijn rugzakken geen probleem meer om er zomaar mee rond te lopen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Greenpeace zou toch eens moeten nakijken wie met het meeste winst van hernieuwbare energie gaat lopen: dat zijn net de industrie (Huts & Co) en een aantal energiemaatschappijen: ook deels Engie/Electrabel, maar vooral maatschappijen zoals Eneco die uitsluitend groene stroom leveren, maar geen enkele bijdrage aan de stabiliteit van het net moeten leveren. Dat mogen de maatschappijen met fossiele brandstoffen en kerncentrales doen... Wel de lusten, niet de lasten...

 • Gilbert Hermans

  Als men weet dat er in de Sahara voldoende zonnepanelen kunnen geplaatst worden om gans Europa van elektriciteit te voorzien, studie door Siemens vele jaren geleden, doet men het niet door tegenkanting van de olielobby. In Spanje wordt men beboet als particulier als men zonnepanelen voor stroomopwekking plaatst. Zakkenvullerij door politici.