Greenpeace beschuldigt Electrabel van spionage

UNKNOWN

Er is een rapport opgedoken waarin milieuorganisatie Greenpeace op vraag van energieleverancier Electrabel wordt doorgelicht. Dat schrijft de Corelio-kranten vandaag. Greenpeace spreekt van spionage, Electrabel zegt dat het onderdeel is van een algemene dreigingsanalyse die werd besteld.

"De acties van Greenpeace tegen Electrabel zijn op basis van 'militaire' methodes georganiseerd." Dat is een van de conclusies uit het rapport dat het European Strategic Intelligence and Security Center (Esisc) op 26 oktober 2006 bezorgde aan Electrabel. Het document dook op naar aanleiding van een rechtszaak die Electrabel eind 2006 tegen Greenpeace had aangespannen wegens bendevorming. De milieuorganisatie was in die zaak een half jaar geleden buiten vervolging gesteld, maar de affaire krijgt nog een staartje. Want in het dossier zat het ruim twee pagina's tellende "spionagerapport".

Vergunning voor veiligheidsadvies
Claude Moniquet, terreurexpert en directeur van Esisc, zei dat hij niks illegaals deed om aan de informatie te komen. Wel bleek in de marge van het conflict tussen Greenpeace en Electrabel dat Moniquet niet langer een "vergunning voor veiligheidsadvies" heeft. Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde dat in augustus 2007 wegens illegaal wapenbezit en verduistering van inbeslaggenomen goederen. Op het moment dat hij het rapport over Greenpeace maakte was de vergunning volgens Moniquet wel nog in orde.

Afgelopen week brak rond Greenpeace in Frankrijk een spionageschandaal uit. De energiereus Electricité de France (EDF) bleek ingebroken te hebben in het computersysteem van Greenpeace. Ook toen was er sprake van Greenpeace in België. (belga/ka)