Gratis rechtshulp voor migranten neemt fors af

Thinkstock
Het aantal pro-Deozaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) liep de afgelopen vier jaar sterk terug. Dat bericht De Standaard vandaag. Tussen 2014 en 2018 nam het aantal pro-Deozaken bij de RVV met 42 procent af, grotendeels het gevolg van maatregelen van de ontslagnemende federale regering.

De regering van voormalig premier Charles Michel voerde in 2016 een grote hervorming door van het pro-Deosysteem. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd er te veel misbruik gemaakt van het systeem, bijvoorbeeld door procedures aan te spannen die geen kans op slagen hadden. Onder meer het puntensysteem voor de advocaten, op basis waarvan ze worden uitbetaald, werd herzien. 

Daarnaast werd ook de toegang van vreemdelingen tot rechtsbijstand bemoeilijkt: ze moeten nu veel omstandiger bewijzen dat ze onvermogend zijn om recht te hebben op een pro-Deoadvocaat. 

Tot slot zijn er nog de retributies die voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) invoerde voor verblijfsvergunningen van lange duur. Ook voor studentenvisa en andere verblijfspapieren werd een administratieve bijdrage gevraagd. De meeste van die retributies zijn in september wel vernietigd door de Raad van State, omdat de regering niet voldoende aantoonde dat de prijs in verhouding stond tot de geleverde diensten. 

De combinatie van maatregelen heeft haar effect niet gemist, blijkt uit het antwoord van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) op een vraag van N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. Tussen 2014 en 2018 nam het aantal pro-Deozaken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen met 42 procent af. "Het is duidelijk dat die maatregelen ontradend werkten", zegt Van Camp. "Het aantal aanvragen loopt terug, en daarmee ook de kosten aan pro-Deoadvocaten om deze procedures te voeren.”
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deboosere

  Iemand moet het natuurlijk wel betalen. U mag 2 x raden?

 • leen hanssens

  Gratis? Dat bestaat niet, de belastingbetaler betaalt. Afschaffen die handel.

 • Emi De graeve

  gratis bestaat niet... tenzij die pro deo advocaten van den hemelsen dauw leven.

 • Anita Billen

  Zeer goede zaak. Ook met andere zaken komaf maken voor de migranten/illegalen. Waarom gratis voor migranten en eigen volk moet betalen. Migranten hebben meer geld dat men denkt maar Europa geeft maar.

 • Gerry Cle

  Ere wie ere toekomt. Bravo voor Geens die het langdurig procederen zonder kans op slagen heeft ingeperkt. Ahoe voor Francken die er niet in geslaagd is om een geldige wet te ontwerpen voor retributie van verblijfsvergunningen en administratieve bijdragen.