Gratis openbaar vervoer voor Vlaamse parlementsleden binnenkort verleden tijd?

Archiefbeeld: Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
BELGA Archiefbeeld: Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).
Op het Uitgebreid Bureau willen de politieke partijen maandag knopen doorhakken over de vervoersvoordelen voor Vlaamse parlementsleden. Verschillende partijen vinden dat de politici zich solidair moeten tonen met de besparingen, maar parlementsvoorzitter Jan Peumans twijfelt over de haalbaarheid in dit dossier. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

"Het idee dat men zomaar gratis op een bus kan stappen en niet bijdraagt, is een idee dat achterhaald is", zei Bart Somers (Open Vld) onlangs nog in 'Villa Politica'. "Daar is ook geen draagvlak meer voor in Vlaanderen." Somers vindt het dan ook niet meer dan normaal dat parlementsleden ook betalen voor het openbaar vervoer.

Het voorrecht dat de Vlaamse volksvertegenwoordigers gratis mogen reizen met alle openbaarvervoersmaatschappijen staat in de Grondwet. Die wet kan alleen worden gewijzigd door het federaal parlement. Maar Marino Keulen (Open Vld) roept op om een duidelijk signaal te geven. "Gezien de evoluties die nu bezig zijn, is het gratis reizen voor parlementairen gedaan", zei hij op 12 november in het parlement. Dat het tijd is om dit privilege af te schaffen staat buiten kijf, maar over de alternatieven heerst er nog wat wrevel. Want buiten het gratis openbaar vervoer genieten de parlementsleden ook nog een royale kilometervergoeding voor hun woon-werkverkeer.

Gezien de evoluties die nu bezig zijn, is het gratis reizen voor parlementairen gedaan

Marino Keulen
PHOTO_NEWS

Partijen zijn het niet eens

N-VA, sp.a en Groen willen dat er een einde komt aan de combinatie van gratis bus én een kilometervergoeding. CD&V en Open Vld zijn genuanceerder. De meerderheidspartijen hopen maandag een oplossing te vinden. "Voor mij telt het engagement van alle partijen dat gratis openbaar vervoer voor parlementsleden verdwijnt", zegt CD&V-fractieleider Koen van den Heuvel. "Maandag zal de meerderheid met een voorstel komen. En ja, ik geloof dat een akkoord mogelijk is."

Er doen alvast vijf alternatieven de ronde. Afschaffen van gratis openbaar vervoer voor parlementsleden, kiezen tussen gratis bus en trein of kilometervergoeding. John Crombez (sp.a) ijvert ervoor dat men openbaar vervoer voordeliger moet maken dan de kilometervergoeding. Groen-fractieleider Björn Rzoska vult hem aan. "Als het van ons afhangt, zullen parlementsleden moeten kiezen tussen een kilometervergoeding of een gratis abonnement voor het openbaar vervoer. Mijn partij is alleszins voorstander om vooral dit laatste aan te moedigen." Een ander voorstel is om de volksvertegenwoordigers een reiskostenvergoeding te geven waarmee ze dan zelf een vervoersbewijs kopen.

Maar parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) is eerder sceptisch. Het Uitgebreid Bureau bespreekt het dossier al voor de derde keer. "Ik vrees dat dit debat een maat voor niets is en acht een consensus niet zo groot", zegt Peumans. "Kijk, gratis openbaar vervoer voor parlementairen is een grondwettelijk recht dat je niet zomaar kan afschaffen. Onze juridische dienst bevestigt dit." 

Ik vrees dat dit debat een maat voor niets is en acht een consensus niet zo groot

Jan Peumans
PHOTO_NEWS