Gouverneur West-Vlaanderen wil overtredingen tijdens waterschaarste opsporen met drones

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil drones inzetten als er waterschaarste dreigt. De toestellen moeten er dan op toezien dat er nergens illegaal water wordt opgepompt. Dat is één van de maatregelen die naar voren is gekomen tijdens de evaluatie van de grote droogte van vorige zomer.

Vorige zomer was er in heel Vlaanderen een aanhoudende droogte, waarbij West-Vlaanderen hard getroffen werd. Er was zelfs een tijdlang een captatieverbod uitgevaardigd op onbevaarbare en zelfs enkele bevaarbare waterlopen. Maar heel wat landbouwers lapten dat verbod aan hun laars. "Er zijn vorige zomer tien processen-verbaal opgesteld, maar we weten dat het aantal inbreuken groter was", aldus gouverneur Decaluwé.

Drones

Daarom wil de gouverneur een raamakkoord opstellen met een dronebedrijf om beter en efficiënter controles uit te voeren, mocht de provincie in de toekomst opnieuw getroffen worden door droogteperiodes. "Dat is nodig, want uiteindelijk schieten ze, zeker landbouwers, zichzelf in de voet. Als we verschillende zomers zo'n droogteperiode kennen, zal de watervoorraad uiteindelijk eens echt op zijn", waarschuwt hij.

Hij roept ook op om voorzichtig om te gaan met water. "Het grondwaterpeil staat nog niet op een normaal niveau. Rationeel watergebruik wordt de uitdaging van de toekomst", vult hij aan.

Maatwerk

Decaluwé pleit er ook voor om West-Vlaanderen apart te bekijken, los van Vlaamse maatregelen. "Er is maatwerk nodig. West-Vlaanderen is Limburg niet. Het probleem van de verzilting bijvoorbeeld is hier heel specifiek", aldus Decaluwé.

Hij wil ook een coördinerende rol opnemen en goede voorbeelden, "best practises", gebruiken in steden en gemeenten waar er nog minder kennis en ervaring is met droogte en waterschaarste.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Voor wanneer aparte rioleringen voor regenwater en afvalwater? Dan kan het regenwater opgeslagen worden of terug in de natuur geloosd. Blijkbaar is het watertekort zoals we de vorige zomer hebben meegemaakt nog niet erg genoeg om zo'n maatregel te nemen. Maar om boetes te geven zijn ze er als de kippen bij.

 • Jan Verstrepen

  Ja als het niveau van het grondwater te laag komt te staan dan is het gedaan met alle gewassen en kunnen alle boeren hun boeltje sluiten, alles is om zeep, dus goed doen.

 • jan geens

  Dan zal ie toch eerst andere wetten moeten maken vrees ik .

 • LUC VAN DER VEKEN

  Indien ik zo een drone zie vliegen zal ik "proberen" hem uit de lucht te halen. Punt ander lijn!

 • Glenn van Acker

  Gaan ze die drones dan ook laten vliegen op waterstof?