Gouverneur: “Relschoppers Feluy zijn geen ‘gele hesjes’, maar amokmakers die denken dat ze in videospel zitten”

Joel Hoylaerts / Photonews
De rellen in Feluy vannacht zijn niet het werk van ‘gele hesjes’, maar van amokmakers die geïnfiltreerd zijn en erop uit zijn geweld te plegen. Dat zegt gouverneur Tommy Leclercq van Henegouwen. “In de eerste nachten deden mensen gele hesjes aan alvorens gewelddaden te plegen of brand te stichten”, vertelt hij aan RTBF.

Manifestanten blokkeren de Total-site in Feluy al sinds afgelopen vrijdag. Verschillende nachten werd bovendien de autosnelweg E19 tussen Bergen en Brussel geblokkeerd door ‘gele hesjes’. De grimmige protesten hebben al geleid tot een 40-tal arrestaties, meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag.

Onze journaliste ter plaatse zag gisteren hoe relschoppers zich onder vreedzame gele hesjes begaven. Toen de sfeer grimmiger en agressiever werd, probeerden gele hesjes de relschoppers in te tomen. Ook toen journalisten van de RTBF werden lastiggevallen, probeerden enkele vreedzame hesjes de situatie te ontmantelen.

Lees verder onder de video

“Wat vannacht is gebeurd, heeft niets te maken met de ‘gele hesjes’”, zegt gouverneur Leclercq. “Het gaat om amokmakers die geïnfiltreerd zijn door zelf een geel hesje aan te trekken. Gisteravond waren er zelfs bijna geen gele hesjes meer, het ging over 400 mensen die in het zwart gekleed waren en een masker droegen”, vertelt hij aan VRT.

“Ze wanen zich in een videospelletje. Ze stichten brand, gooien met dingen en hebben geprobeerd om de piloot van de politiehelikopter te verblinden. Daarna zijn ze teruggekeerd naar Brussel”, aldus Leclercq, die stelt dat de relschoppers goed georganiseerd zijn via sociale media. “We bekijken nu de profielen om na te gaan met wie te maken hebben, al is dat niet gemakkelijk omdat het vaak om nepprofielen gaat.”

Leclercq benadrukt dat de ordediensten tegen deze personen strenger zullen optreden indien er zich nieuwe incidenten zouden voordoen. Ook premier Charles Michel zegt dat “fors” zal worden opgetreden tegen de “onaanvaardbare” praktijken aan de blokkades. Hij veroordeelt het gebruik van geweld. “Dat geweld is onaanvaardbaar en we gaan toezien op het naleven van de openbare orde en op de veiligheid”, zo zei de eerste minister op de radiozender Bel RTL. 

Fysieke integriteit

Ondertussen normaliseert de situatie zich op de site van Total in Feluy. De tankwagens kunnen er zich opnieuw bevoorraden, zo is vernomen bij brandstoffenfederatie Brafco. Volgens de woordvoerder van de federatie zijn er steeds minder problemen en normaliseert de situatie zich voor de bevoorrading van de tankstations. 

In Luik zijn de blokkades opgeheven. In Sclessin bevinden zich geen manifestanten meer, in Wandre bevinden zich nog een vijftal gele hesjes. Zij blokkeren de oliehaven niet meer, maar laten vrachtwagens wel nog vertragen. De situatie is er volgens de politie onder controle.

Photo News
Joel Hoylaerts / Photonews81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Die gouverneur heeft goed klappen....een slee voor de deur met chauffeur, maw. : een overbodige salon gouverneur ..en aan zijn gebrabbel te horen...veel gekakel maar geen eieren...echter die gele hesjes (de echte) verdedigen hun actie...het is van de" laagste "klasse dat het moet komen...doorgaan !

 • Herman De Wilde

  Misschien zijn het mensen die de wansmakelijke ongelijkheid bui zijn? Misschien zijn het mensen die het bui zijn dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen dankszij deze NVA regering? Misschien zijn het mensen die geen uitkomst zien en woedende zijn. Hoe zouden anders revoluties ontstaan? Steeds voor dezelfde reden ; een klein percent mensen heeft alles anderen hebben niks.

 • Louis D'hondt

  Iedere "betoger" die zijn gezicht afschermt, aanhouden en 14 dagen de cel in.

 • Wendy Warens

  Die heeft inspiratie door Trump gekregen en zijn gehuil met 'Fake News'.

 • Rudy Claes

  Het leger inschakelen zonder pardon !