Goederenoperator Lineas dagvaardt Infrabel

Archieffoto.
Photonews Archieffoto.
Goederenoperator Lineas dagvaardt Infrabel voor de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel, wegens de zware impact die werven van de spoorinfrastructuurbeheerder hadden door een beslissing van de nationale veiligheidsinstantie DVIS in mei 2018 om een veiligheidsprocedure niet te verlengen. Daardoor mocht er bij een groot deel van de spoorwerven niet langer op het naastliggende spoor gereden worden, maar moesten beide sporen volledig buiten dienst gesteld worden. Dat meldt Infrabel zelf in een persbericht.

Door die beslissing van de DVIS moest Infrabel zijn werven volledig herorganiseren. "Deze beslissing, die Infrabel niet had kunnen voorzien en die bovendien onmiddellijk van toepassing was, had een zeer zware impact. De infrastructuurbeheerder moest zijn werfplanningen helemaal omgooien en tegelijk werd het bedrijf geconfronteerd met de ontevredenheid van zijn klanten", klinkt het.

Infrabel zegt het "erg jammer" te vinden "dat al zijn inspanningen om de spoorondernemingen, waaronder Lineas, te helpen, beantwoord werden met een dagvaarding". De infrastructuurbeheerder betreurt ook dat Lineas "heel wat facturen, die al meer dan zes maanden openstaan, nog steeds niet betaald heeft". "De rechtszaak geeft Infrabel de kans om de verschuldigde (hoge) bedragen, terug te eisen", luidt het.

Nieuwe procedure 
Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe veiligheidsprocedure van toepassing, die toelaat om te werken aan één spoor terwijl er onder strenge veiligheidsvoorwaarden treinen in de werfzone op het andere, naastliggende spoor kunnen blijven rijden. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernd Vaes

    Amaai, das weinig respect voor de mens! Goederenoperator en dan een foto van een passagierstrein...

  • Henk Himpe

    Mooie goederentrein op de foto... Alhoewel, soms voel je je als reiziger bij onze spoorwegen inderdaad wel een goederenpakketje.