Goedele Liekens wil ook aanranding zonder geweld strafbaar maken

Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens.
BELGA Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens.
Ook wanneer er geen geweld of bedreiging aan te pas komt, moet het aanranden van personen ouder dan 16 jaar strafbaar worden gemaakt. Dat vindt Open Vld-Kamerlid Goedele Liekens, die een wetsvoorstel indient om de wetgeving rond verkrachting en aanranding aan te scherpen.

In het Belgische strafrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen verkrachting, waar penetratie aan te pas komt, en aanranding. De strafmaat hangt ook af van de leeftijd van het slachtoffer en het eventuele gebruik van geweld of bedreiging. "Maar onze wetgeving over verkrachting en aanranding vertoont nog een aantal lacunes", zegt Liekens.

Verstijfd van angst

Zo wil ze de aanranding van personen ouder dan 16 jaar ook strafbaar stellen wanneer er geen geweld of bedreiging aan te pas is gekomen. "Het gebeurt immers vaak dat een slachtoffer bij volle bewustzijn en zonder bedreiging wordt aangerand. Bijvoorbeeld omdat het slachtoffer verstijfd is van angst.”

Verzwarende omstandigheden

Liekens vindt tegelijk dat de lijst van verzwarende omstandigheden bij verkrachting of aanranding moet worden aangevuld. "Wanneer een dader het slachtoffer drugs, verdovende middelen of drank heeft toegediend om het slachtoffer willoos of minder bewust te maken, dan moet de rechter daar rekening mee kunnen houden en een zwaardere straf kunnen opleggen.”

Vrouwen beter vervolgd

Het strafwetboek zou volgens Liekens ook zo moeten worden aangepast dat een vrouw beter kan worden vervolgd voor verkrachting met penetratie van een man. Ze haalt het voorbeeld aan van een vrouw die enkele jaren geleden vrijgesproken werd voor de verkrachting van een man met het verstandelijk vermogen van een zevenjarige. In de toekomst moeten ook deze gevallen beter worden vervolgd, aldus Liekens.

Geens: “Mooi voorstel, maar dubbel werk vermijden”

In een reactie spreekt minister van Justitie Koen Geens van een mooi voorstel, want “seksueel geweld moet dringend worden aangepakt”. 

Hij vraagt wel om dubbel werk te vermijden en het voorstel voor een nieuw strafwetboek, waarin ook voorstellen als die van Liekens zijn opgenomen, goed te keuren. Nadat duidelijk was geworden dat een en ander niet meer via een wetsontwerp van de regering zou goedgekeurd worden, diende CD&V via Servais Verherstraeten een gelijkaardig wetsvoorstel in.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Vrancken

  Met alle begrip en inzicht, zeker als vader van twee dochters maar dit wordt wel een moeilijk discours. Heeeeeeel goed opletten of de interpretatie niet de 'verkeerde' slachtoffert, zowel aan de kant van het mogelijke slachtoffer als de mogelijke dader. Probeer zonder bewijslast maar eens te bewijzen/ hard te maken wat je overkomen is en probeer als 'vermoedelijk dader' het lont maar eens uit het vuur te halen als je niet kan bewijzen wat je effectief niet gedaan hebt. Waar trek je de grens ?

 • Lieve Geyter

  Als haar voorstel maar waterdicht is anders vrees ik dat je iedereen kan vrijpleiten.

 • dirk Driessens

  Het is duidelijk dat ze van op tv is waar alles fictie is ! ga je nu echt in de politiek om deze nonsens te verkondigen ? Er zijn wel andere maatschappelijk problemen .... we wachten nog altijd op echte oplossing en daden ... in de samenleving deze uitleg is maar om haar uurtje vol te maken ze moet toch iets zegge wat doet ze anders ??

 • Davy Demulder

  Ik lees hier veel tegen reacties maar wat mij opvalt is dat het allemaal van mannen zijn. Ik vindt het goed wat ze doet want de straffen erop zijn nog veel te laks.

 • branda van den berg

  Groot gelijk,,,,en chemische castratie