Goedele Liekens: “Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?”

Seksuologe Goedele Liekens.
BELGA Seksuologe Goedele Liekens.
De moord op Julie Van Espen (23) heeft er zwaar ingehakt bij Goedele Liekens. In een bericht op Facebook haalt Vlaanderens bekendste seksuologe en Open Vld-politica hard uit: “Wanneer gaan we als samenleving de pandemie van seksueel geweld ernstig nemen? En vooral: wanneer gaan we inzetten op snelle detectie en preventie?” Ze verwijst naar Nederland, waar seksuele delinquenten verplichte therapietrajecten moeten volgen.

Liekens trekt in haar Facebookpost een lijn tussen de moord op Julie Van Espen en de moord op Anne Faber twee jaar geleden in Nederland. Ook Anne werd tijdens het fietsen vermoord door een veroordeelde seksuele veelpleger. De zaak leidde tot een doorlichting van de volledige Nederlandse Justitie, waarvan de conclusies vernietigend waren. “De ene inschattingsfout na de andere, te weinig aandacht voor de veiligheid van de samenleving”, schrijft Liekens.

Verplichte therapietrajecten

De seksuologe en Open Vld-politica hoopt dat ons land een voorbeeld zal nemen aan de stappen die na de moordzaak in Nederland zijn gezet. “Maar dat is niet het enige wat moet gebeuren”, vervolgt ze. Als seksuologe en psychologe wil ik vooral een andere vraag op tafel leggen: wanneer gaan we als samenleving de pandemie van seksueel geweld ernstig nemen? En vooral: wanneer gaan we inzetten op snelle detectie en preventie?”

Opnieuw kijkt Liekens hiervoor naar onze noorderburen. 
Twintig jaar geleden al had men daar door dat je bij seksuele delinquenten onmiddellijk moet ingrijpen. Vroege vergrijpen hebben een belangrijke signaalfunctie. Als je niet onmiddellijk ingrijpt wanneer het misloopt, riskeer je een escalatie met veel ernstigere feiten.” 

Als je niet onmiddellijk ingrijpt wanneer het misloopt, riskeer je een escalatie met veel ernstigere feiten.

Goedele Liekens

De Vlaamse psychologe werkte in samenwerking met de Nederlandse Rutgers Stichting verplichte therapietrajecten voor seksuele delinquenten uit, maar in ons land haalde men daarvoor de schouders op. “’Boys will be boys’ en nog meer van dat soort onzin, hoorde ik”, aldus Liekens. “Ik mag echt hopen dat de geesten intussen gerijpt zijn.”

Huiselijk geweld

Ze wijst erop dat in ons land elke dag opnieuw vrouwen worden “verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd”. “Elke dag doen acht vrouwen aangifte van verkrachting. In slechts 4 procent (!) van die verkrachtingen, leidt de aangifte tot een veroordeling. België werd voor dit schandalig lage cijfer door de Verenigde Naties op de vingers getikt.”

In ons land worden elke dag opnieuw vrouwen verkracht, afgeranseld, gepest, bedreigd, vernederd en geïntimideerd

Goedele Liekens

“We zijn één van de enige Europese landen die geen wet heeft die huiselijk geweld strafbaar stelt”, hekelt ze. “Nochtans komen er in ons land 40.000 klachten over huiselijk geweld binnen bij de politie. Dat zijn er 110 per dag. Twee op de drie klachten worden geseponeerd, wat betekent dat het Openbaar Ministerie beslist om niemand te vervolgen. Die 40.000 klachten leiden maar in 40 gevallen tot een tijdelijk huis- en contactverbod voor de dader. De aanpak van huiselijk geweld is dus blijkbaar maar een probleem van een paar nullen na de komma. Quod non.”

Niet ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’

“En kunnen we ook stoppen met vrouwen de schuld te geven wanneer ze verkracht worden?”, besluit Liekens haar vlammende post. “Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’. Als er één iemand op dat ogenblik ergens anders hoorde te zijn, was het de moordenaar. In de cel, voor vele jaren, want tot twee keer toe veroordeeld voor verkrachting. Met het noodlot of met brute pech heeft dit niets te maken.”

LEES OOK. Systeem nodig waarbij gevaarlijke criminelen in observatie gaan: “Ik hoor al 20 jaar dat het voor volgend jaar is”

Mijn bloed ging aan het koken toen ik las dat Julie ‘op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was’

Goedele Liekens33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Als je je dan toch wil profileren mevr. de politica zorg er dan voor dat je ingelicht bent over de zaken waarover je spreekt. Huiselijk geweld is wel degelijk strafbaar in België. Het is een verzwarende omstandigheid bij slagen en verwondingen. De kwaliteit druipt er weer af...

 • wim CLAES

  het wordt tijd dat we justitie serieus nemen, elk aspect. laat alle opbrengsten van justitie terugvloeien naar justitie, verkeersveiligheid verhoog je ook als je boetes verhoogt en ze ook int, je hoeft niet alles te herinvesteren in bob -sleutels en flitskastjes.bouw cellen, neem managers aan voor justitie te leiden, hervorm justitie, neem straffen serieus, begeleid mensen (drugs,verkrachters,pedofielen etc) maar er nu eindelijk werk van! stop die postjespakkerij en werk voor uw kiezers !

 • Christine Laevers

  Alle polemiek over dit onderwerp is heel goed. Het is nodig. Anna Vandenberg : denkt u nu echt dat zonder seks en bloot op de media ( de middeleeuwen bv) er geen of minder seksueel geweld was ? Alleen naar huis gaan zat er ook niet in, hoor! Maar dit is anno 2019.

 • Désiré hamelers

  200 % gelijk maar geloof je nu werkelijk dat de overheid na je luistert of lessen trekt uit het gebeuren? Ik woon, al 60 jaar in België en heb het land zien afglijden naar onbstuurbaarheid.Vraag me soms af niet terug te gaan naar Maastricht.

 • Bob Boomer

  “Wanneer nemen we seksueel geweld eindelijk ernstig?” - Als er een draagvlak is bij de politici mevr. de politica !