Goedele Liekens heeft wetsvoorstel klaar om daders partnergeweld aan te pakken: “Geen behandeling? Niet naar huis”

Goedele Liekens heeft een wetsvoorstel klaar om daders van partnergeweld aan te pakken.
Photo News Goedele Liekens heeft een wetsvoorstel klaar om daders van partnergeweld aan te pakken.
Goedele Liekens, Kamerlid voor Open Vld,  heeft een wetsvoorstel klaar waarbij veroordeelde daders van partnergeweld verplicht een begeleiding en behandeling moeten volgen en pas naar de maatschappij kunnen terugkeren als hun persoonlijk probleem echt opgelost is. Dat schrijft De Zondag. 

Ilse Uyttersprot, oud-burgemeester en schepen van Aalst, werd afgelopen week het dertiende slachtoffer van partnergeweld dit jaar. Volgens Goedele Liekens wordt geweld op vrouwen nog altijd niet voldoende ernstig genomen. “Straffeloosheid is het woord”, zegt ze in de krant. “Het begint al met denigrerend gedrag tegenover vrouwen. De link met geweld is duidelijk. Zolang je het grappig vindt om constant filmpjes door te sturen waarin vrouwen bij het haar getrokken of vernederd worden, geef je het signaal dat vrouwen minderwaardig zijn. Geweld is vaak een uiting van die minachting voor vrouwen. Zoals in: Wat? Jij durft neen tegen mij te zeggen?”

Om de straffeloosheid aan te pakken, heeft Liekens nu een wetsvoorstel klaar. “Daarbij moeten gedetineerden die veroordeeld zijn voor huiselijk of seksueel geweld een verplichte begeleiding en behandeling volgen voor ze de gevangenis mogen verlaten. Je kunt die daders niet zomaar weer in de maatschappij plaatsen. Dat zijn tikkende tijdbommen, je moet die ontmantelen. Heeft de begeleiding niet geholpen, dan blijft de dader nog maar wat langer in de gevangenis”, aldus Liekens. 

Lees ook: Doder Ilse Uyttersprot viel al jaren wildvreemde vrouwen lastig: “Ik las het op zijn gezicht, hij aanvaardde geen ‘neen’” (+)

Lees het volledige interview met Goedele Liekens in De Zondag hier.
106 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  Het land van de wetten,., waar wetteloosheid zegeviert’

 • Gerard Braeckmans

  Madame Liekens speel gewoon in op war er gebeurd is. Waarom heeft ze dat niet vroeger geuit?

 • Els Lefebvre

  Ze moeten eerst in de gevangenis geraken voor je ze in zo een programma wilt steken. Meeztal gaan die mensen vrijuit en blijven ze gewoon in de maatschappy lopen

 • karin verwimp

  Wat ben je met nog maar eens een wet als justitie ze niet toepast? Rechters laten het krapuul weer vrij nog voor de politie het papierwerk kan afhandelen. Plus, veel rechters tillen niet zwaar genoeg aan huiselijk geweld en houden het bij een opgestoken vingertje.

 • Bert De Bruin

  Er zijn wetten genoeg het ontbreekt enkel aan uitspraken die in juiste verhouding staan met de zwaarte van het misdrijf. Dat werkt recidive in de hand zoals uit de stijgende cijfers van de laatste jaren steeds meer blijkt maar daar is de politiek blind voor. Veiligheid voor de burger is voor hun van ondergeschikt belang.