Goed nieuws voor uitkeringsgerechtigden: "Samen wonen is niet gelijk aan samenwonen"

anp
Mensen die een huis delen, zijn niet noodzakelijk "samenwonenden". Dat heeft het Hof van Cassatie beslist, zo meldt de socialistische vakbond ABVV vandaag. Een belangrijk arrest, zegt de bond, want het heeft gevolgen voor de hoogte van de uitkeringen.

Volgens het ABVV beschouwen socialezekerheidsinstellingen, zoals de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), mensen die op hetzelfde adres wonen, vaak als samenwonenden. Daardoor krijgen ze een lagere uitkering.

Soms moeten de betrokkenen zelfs uitkeringen terugbetalen, omdat er met terugwerkende kracht wordt gewerkt. Of ze krijgen er nog een sanctie bovenop, omdat ze een valse verklaring zouden hebben afgelegd.

Maar het Hof van Cassatie stelt dat mensen die onder één dak wonen niet noodzakelijk samenwonend zijn. "Het Hof oordeelt dat het sociaaleconomisch voordeel van het samenwonen onvoldoende is om de bewoners als samenwonenden te beschouwen", stelt de vakbond in een persbericht. "Daarvoor is tevens vereist dat zij ook taken, activiteiten en andere huishoudelijke aangelegenheden, zoals het onderhoud van de woonst en eventueel het inrichten ervan, de was, de boodschappen, het bereiden en nuttigen van de maaltijden, gemeenschappelijk verrichten en daarvoor eventueel financiële middelen inbrengen."

De bond preciseert dat de bewijslast bij de uitkeringsgerechtigde ligt. Als die de nodige bewijzen kan aandragen, "is er geen sprake van samenwoning en heeft hij recht op uitkeringen als alleenstaande".

Volgens het ABVV zal het arrest "een impact hebben op de interpretatie van samenwonen voor alle werkloosheidsuitkeringen en op andere takken van de sociale zekerheid en de sociale bijstand".

Het was het eerste arrest van het Hof van Cassatie ter zake. In totaal begonnen zeven ABVV-leden een rechtszaak tegen de RVA.

Bij de RVA was vandaag niemand meer bereikbaar voor een reactie.

Bij het Hof van Cassatie bevestigt men dat er op 9 oktober een arrest is uitgesproken over de materie, zonder in te gaan op de inhoud ervan. Het arrest is nog niet gepubliceerd.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christl Bullen

  Geldt dit ook voor het OCMW? Mijn moeder zorgt voor mij omdat ik ziek ben, ik krijg maar 596€ pensioen en omdat ik "samenwonende" ben krijg ik niets bij vh OCMW

 • Johan Van den Bergh

  Een goede beslissing van het hof van assisen. Eindelijk zou ik zeggen. VEle jaren geleden kregen we met Begelid Wonen het ook rond dat zij (met 4 in één huis wonend) niet meer werden aanzien als samenwonend. Dat scheelde inderdaad veel aan inkomen voor elk van hen.....

 • Gerard Braeckmans

  En bij de RVA was er plots niets bereikbaar voor commentaar.

 • Jos Temmerman

  Het gat in de sociale zekerheid zal nog wat groter worden, ze kunnen er weer de gepensioneerden en invaliden aanvallen om profiteurs een hogere uitkering te geven.

 • raf peeters

  @Michel Deur ,jij hebt het ook inderdaad gesnapt waar ik naartoe wil ,in Duitsland is het de normaalste zaak geworden dat ouderen hun huis delen en soms met 2 of 3 totaal niet verwante ,maar in Belgie wil men dat niet of men maakt er iets van dat er niet is ,nee anders gezegd ,ze willen liever de ouderen in een rusthuis waar ze dan 2000 euro per maand kunnen van ,lees pikken ,dan iemand in woongemeenschap komt wonen bijvoorbeeld.