Ga naar de mobiele website
^ Top

Goed nieuws voor Maithili (12): er is genoeg geld voor volgende immuuntherapie (nu de hele reeks nabehandelingen nog)

Facebook
Er is goed nieuws uit Mexico, waar de West-Vlaamse Maithili Vanhille (12) een experimentele maar dure behandeling ondergaat tegen een tumor op haar hersenstam. Even zag het ernaar uit dat er niet genoeg geld zou zijn voor de volgende immuuntherapie die ze moet ondergaan, maar volgens haar ouders is die dreiging afgewend. Nadat ze op onze site hun verhaal deden, bleef de steun niet uit. Eind deze maand kan ze even weer naar huis, in afwachting van de hele reeks nabehandelingen die haar nog te wachten staat. "Ze kijkt er echt naar uit om iedereen terug te zien", aldus mama Stefanie.

De beproeving van het meisje uit Assebroek begon in augustus vorig jaar, toen ze bij de dokter ging omdat ze problemen had met haar ogen. Onderzoek toonde aan dat ze een dodelijke kanker had op haar hersenstam en de dokters gaven haar nog drie tot negen maanden te leven. Haar ouders besloten zich daar niet bij neer te leggen en kwamen uiteindelijk bij een nieuwe, maar nog experimentele therapie terecht in Mexico. Hoewel die nog niet wetenschappelijk bewezen was, leek die wel resultaat te hebben. (lees hieronder verder)

Begin juli vertrok Maithili met mama Stefanie, papa Sam en broer Moroni naar Zuid-Amerika om aan de therapie te beginnen. Vijf behandelingen later gaat het opmerkelijk beter met het meisje. Maandag nog had ze een sessie en die werd voorafgegaan door een MRI-scan om te kijken of de behandeling effect heeft. "Net als de vorige keer is de tumor kleiner geworden en minder actief", vertelt mama Stefanie vanuit Mexico.

Zwemmen
Of ze ook motorisch verder vooruit blijft gaan - na de vorige behandeling kon ze weer schrijven en zwemmen - is nog even afwachten. "Ze moest zoals elke keer een nachtje in het ziekenhuis blijven en was nog moe gisterochtend. Maar ze stapte wel alweer wat krachtiger en wilde graag naar buiten, dingen doen. Ook haar eetlust was terug." (lees hieronder verder)

Facebook

Maithili moet nu nog één gecombineerde behandeling ondergaan, op 27 september. Daarbij wordt niet alleen medicatie rechtstreeks in de tumor in haar hersenstam gespoten en een cocktail van medicijnen in haar ruggenmerg, maar krijgt ze ook immuuntherapie. Die laatste krikt haar immuunsysteem op en valt de kanker op nog een alternatieve manier aan. Daarna mag ze eindelijk naar huis.

School
"Ze kijkt er ongelofelijk naar uit, na drie maanden aan de andere kant van de wereld", vertelt mama Stefanie. "Ook in school heeft ze veel zin. Ze gaat dit jaar naar het middelbaar en start op haar eigen verzoek in een nieuwe omgeving, het Land- en Tuinbouwinstituut (LTI) in Oedelem. Dat is dezelfde school als die waar haar broer gaat. Ze had al contact met haar titularis en twee klasgenootjes hebben haar al gevonden via Instagram. Het is fijn om te weten dat ze er goed ontvangen zal worden." (lees hieronder verder)

Facebook

Het koppel is iedereen die hen de afgelopen moeilijke maanden een hart onder de riem stak - met een centje of gewoon een vriendelijk woord - erg dankbaar. "We hebben zo veel steun en positieve reacties gekregen van jullie lezers na alle media-aandacht", aldus papa Sam. "We kwamen er ook door in contact met een bekend reclamebureau dat volgende week een benefiet organiseert voor ons. Op 21 september huurt het een filmzaal af in Antwerpen voor een gratis voorstelling van 'Kingsman - The Golden Circle'. Alle bezoekers wordt gevraagd een vrije bijdrage leveren voor Maithili."

Dreiging
En daarmee is de dreiging van eind vorige maand afgewend. Met nog twee combinatiebehandeling te gaan, stond er toen nog maar 4.000 euro op de rekening van het gezin en er was nog 50.000 euro nodig. "Met het initiatief in Antwerpen erbij, gaan we het nu zeker halen", klinkt het nog. (lees hieronder verder)

Facebook

Hoewel het zwaarste achter de rug is voor Maithili, zal ze wel nog op regelmatige basis terug moeten naar Mexico voor opvolging. "Ze zal nog om de zes weken een basisbehandeling moeten ondergaan om de tumor onder controle te houden. Die kost 15.000 euro per keer. We zijn dus nog niet met de voeten van het ijs. Maar we hopen op termijn nog altijd op een doorbraak in het onderzoek. Een erkenning van de nieuwe therapie in eigen land zou al veel helpen. Dat zou betekenen dat de behandeling terugbetaalbaar kan worden. En dat ze op termijn misschien ook hier aangeboden wordt. Dat zou al een groot verschil maken, want dan moeten we niet elke keer de verre reis naar Mexico maken."

Wie het gezin wil helpen, kan een gift doen op het speciale rekeningnummer van Maithili Vanhille BE60 9795 4214 9270. Voor bedrijven is er een feitelijke vereniging opgericht, zodat ze een debetnota kunnen krijgen en de gift 100 procent aftrekbaar is. Meer info via info@mollen.be.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Abdelmalik Malik

    Toch raar die dokters hier in Europa heel koppige mensen zijn het,zij gaan er altijd vanuit dat je niks kan leren van 3 de wereld landen,die arrogantie Is niet normaal,ik hoop dat deze meisje lang en gelukkig leeft

  • pierre freedom

    Veel succes kleine meid.

  • Chera C.

    Gelukkig!

Meld een bug