Gingelom betaalt verkeersboetes van gemeentepersoneel terug: "Een teken van appreciatie"

Patrick Lismont (sp.a-goesting), burgemeester van Gingelom.
belga - gemeente Gingelom Patrick Lismont (sp.a-goesting), burgemeester van Gingelom.
In het Limburgse Gingelom is ophef ontstaan omdat het gemeentebestuur de verkeersboetes van zijn personeel terugbetaalt. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV spreekt van een "slecht signaal", maar voor burgemeester Patrick Lismont (sp.a-goesting) is het "een teken van appreciatie voor de medewerkers", klinkt het in Het Belang van Limburg.

Concreet betaalt de gemeente aan haar personeel verkeersboetes terug tot maximaal 50 euro en tot drie keer in de hele loopbaan. De terugbetaling bestaat al langer bij het OCMW van Gingelom. Daar was ze bedoeld voor het personeel dat maaltijden bedeelt of mindermobielen vervoert. Omdat OCMW- en gemeentepersoneel sinds vorig jaar hetzelfde statuut hebben, geldt de regel sindsdien voor alle gemeentepersoneel.

"Logica is zoek"

Het BIVV vindt de terugbetaling "geen goed signaal". "Een boete dient om duidelijk te maken dat er een overtreding gebeurd is", zegt woordvoerder Stef Willems. "Vanuit het standpunt van de verkeersveiligheid moet de overtreder dan ook altijd zijn eigen boete betalen." Voor iemand die bijvoorbeeld maaltijden levert, en daardoor vaak moet parkeren, heeft het BIVV "iets meer begrip", klinkt het. "Maar de logica is zoek als je de boetes gaat terugbetalen van iemand met een loketfunctie."

Voor burgemeester Lismont is de maatregel echter een "teken van appreciatie" voor de medewerkers. "Ik zeg niet dat ze zomaar te snel mogen rijden. Als je een boete van 50 euro krijgt, ben je geen snelheidsduivel. Dan ben je alleen even onoplettend geweest".

De compensatieregeling geldt niet enkel in Gingelom. In het Limburgse Neerpelt betaalt het gemeentebestuur de eerste verkeersboete van het personeel voor de helft terug.