Gijzelnemer Vorst is zoon van schepen

De gijzelnemer die vandaag in een Carrefour-warenhuis in Vorst dertig mensen gijzelde, is de zoon van de schepen van Sport van de gemeente. Het gaat om Noureddine Ouartassi, de zoon van tweede schepen Ahmed Ouartassi (PS). De man verliet rond 20.00u vanavond de gemeenteraad samen met de burgemeester. Hij zou gechoqueerd zijn door de feiten.

Noureddine Ouartassi werd in 2011 al eens opgepakt voor een homejacking in Vorst. Toen liet Ahmed Ouartassi optekenen niet verrast te zijn door de betrokkenheid van zijn zoon. Volgens hem was de toen 21-jarige Noureddine "onverantwoordelijk".

Rond 19.00 uur bedreigde Ouartassi een dertigtal aanwezigen in de winkel met een mes. Hij zou geen eisen geuit hebben. Een ooggetuige vertelde aan het VRT-radionieuws dat iedereen binnen op de grond moest gaan liggen. Een politiehelikopter cirkelde boven het warenhuis, en de speciale eenheden van de federale politie kwamen ter plaatse.

Ouartassi gaf zich uiteindelijk over zonder geweld. "De man is naar buiten gekomen en is door onze agenten in de boeien geslagen", zegt politiewoordvoerster Marie Verbeke. Rond 20.15 uur waren alle gegijzelden weer buiten. Ze waren allemaal ongedeerd, zegt burgemeester Marc-Jean Ghyssels.

Ahmed Ouartassi (PS), de schepen van Sport en Naschoolse activiteiten, gaf tijdens de gemeenteraad dezelfde avond nog een korte verklaring. Hij "sprak zijn diepe ontsteltenis uit over de daden van een van zijn vier kinderen, die volgens hem al jaren lijdt aan psychologische problemen", aldus de burgemeester, die geen verdere commentaar gaf over de zaak.

Volgens enkele media ging het om een uit de hand gelopen overval maar daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Het parket geeft morgen meer uitleg.

Psychologische begeleiding
Het ziekenhuis Molière Longchamps in Vorst heeft een dertigtal mensen psychologische begeleiding gegeven na de gijzeling. Alle patiënten konden nadien naar huis gaan. Volgens communicatieverantwoordelijke Françoise Giblet hadden de patiënten posttraumatische stress, zonder fysieke letsels. "De personeelsleden waren het zwaarst aangedaan", aldus Giblet.

De patiënten kregen de mogelijkheid om hun verhaal te doen en kregen psychologische steun. De helft van hen ging daar op in. Een vijftiental patiënten had daar geen nood aan, en zullen morgen opnieuw gecontacteerd worden met de vraag of ze dat ondertussen wel willen doen. "Het doel is om de mensen die niet meteen de nood hebben om te praten, niet onder druk te zetten", aldus de woordvoerster nog. "Het gaat om een situatie waarop ziekenhuizen voorbereid zijn. We hebben protocols die we in gang kunnen zetten."

PS-schepen Ahmed Ouartassi
forest.irisnet.be PS-schepen Ahmed Ouartassi
BELGA
BELGA
BELGA