Gijzelnemer Charleroi wilde "eerherstel"

De man die vanochtend zeven mensen gijzelde in een Fortis-bankkantoor in Charleroi, wilde "eerherstel". Dat maakte de procureur des konings van Charleroi deze namiddag bekend. De gijzelnemer is een veertiger. Hij staat bij het gerecht bekend voor diefstal en drugsdelicten, maar niet voor gewelddadige feiten. Hij werd deze namiddag al verhoord door de politie.

Hoewel de gijzeling om 12.30 uur al was afgelopen, werd de veiligheidszone rond het bankkantoor nog een tijdje behouden. De gijzelnemer beweerde kort na zijn arrestatie immers dat hij een zak met explosieven in het kantoor had binnengebracht. Omdat de zak niet meteen werd teruggevonden, kwam de ontmijningsdienst ter plaatse. Het bleek te gaan om een zak met een zelfgemaakt tuig dat op een bom leek, maar geen reëel gevaar vormde.

Handvuurwapen
De gijzelnemer kwam rond 9.30 uur met een taxi aan bij het Fortis-bankkantoor aan de Waterloolaan in Charleroi. Hij zette een bivakmuts op en toonde een handvuurwapen. Het ging om een een alarmpistool, waarmee de man twee twee schoten loste. Er vielen geen slachtoffers. Hij wilde blijkbaar geen geld, maar eiste een gesprek met de procureur des konings om "zijn eer te herstellen".

Intussen hadden vijf mensen zich al uit de voeten kunnen maken. De man bleef in het bankkantoor achter met twee werknemers. De politie zette de buurt af en stelde een veiligheidszone in. Er kwamen verschillende ziekenwagens ter plaatse en een speciale eenheid van de federale politie.

Geen gewonden
De politie begon onderhandelingen met de gijzelnemer. Die liet een eerste gijzelaar vrij omstreeks 10.45 uur. De tweede volgde omstreeks 12.30 uur. De gijzelnemer zelf kwam nadien het gebouw uit met de handen in de lucht. Hij werd meteen tegen de grond geduwd en later meegenomen. Niemand van de gijzelaars raakte gewond.

Het bankkantoor blijft intussen gesloten. Enkel de geldautomaten zijn toegankelijk. (belga/sps)