Gigantische boete voor rit van één minuut

BELGA
"Dienen de vele controles die we krijgen eerder om de staatskas te spijzen dan om de verkeersveiligheid te dienen?", dat vraagt Danny De Smet, een zaakvoerder van een transportbedrijf, zich af na een enorme boete voor een rit van één minuut.

Een van zijn chauffeurs kreeg onlangs controle van de rij- en rusttijden. Een politieagent stelde een afwijking vast van minder dan een minuut. Dat was op 5 maart, de dag dat het zo fel had gestormd.

"Om te vermijden dat de vrachtwagen stormschade opliep, heeft mijn vader de truck verplaatst op ons privéterrein", vertelt de zaakvoerder uit Herdersem. De chauffeur was die dag vergeten zijn kaart waarop rij- en rusttijden worden geregistreerd, uit de wagen te halen. Dat foutje kost hem nu 330 euro.

"De verbalisanten konden nochtans duidelijk zien dat die verplaatsing maximum één minuut heeft geduurd en er dus geen transportrit werd gemaakt", zegt De Smet. "Al onze vrachtwagens zijn bovendien uitgerust met een trackingsysteem, zodat we ook kunnen bewijzen dat de truck op ons eigen terrein is verplaatst. Maar daar heeft men geen oren naar."

"Volgens de letter van de wet had de agent gelijk maar de politieman zou toch met wat meer menselijkheid moeten beoordelen en inzien dat dit overdreven is", meent Philippe Degraef, directeur van transporteursorganisatie Febetra.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels