Gheribi schuldig aan moord op pianist Philibert Mees

Beschuldigde Belil Gheribi.
UNKNOWN Beschuldigde Belil Gheribi.

Het Antwerpse hof van assisen heeft Bilel Gheribi (23), na 2,5 uur beraadslaging, veroordeeld tot de gevorderde vijf jaar cel en 550 euro boete voor de uitgelokte moord op de Mechelse pianist Philibert Mees (77). Nadat het homoseksuele slachtoffer ongewenste avances had gemaakt, had hij hem op 29 juni 2006 met twee messteken gedood in zijn appartement. De jury aanvaardde dat het slachtoffer de feiten had uitgelokt.

Uitlokking
De advocaten van Bilel Gheribi hadden de uitlokking gepleit. Als het slachtoffer geen seksuele avances had gemaakt, dan had Bilel hem nooit neergestoken. "Als u dat aanvaardt, dan veroordeelt u het slachtoffer voor zijn homoseksuele geaardheid", zei het openbaar ministerie tegen de jury.
 
Alice in Wonderland
De beschuldigde was in 2004 van Tunesië naar België gekomen. "Je kan het vergelijken met Alice in Wonderland: het verschil tussen onze westerse wereld en zijn islamitisch boerendorp was voor hem niet te bevatten", pleitte meester Jan Beldé. Waar de beschuldigde vandaan komt, hebben mannen geen relatie met elkaar.
 
Bedreigd
Toen Philibert op 29 juni 2006 zijn arm, borst en hals gestreeld had, zag hij dat als een seksuele uitnodiging. Toen het slachtoffer dan ook nog eens de deur van zijn appartement op slot had gedraaid, voelde hij zich volgens de verdediging bedreigd. Hij was in de keuken een mes gaan halen en had Philibert langs achter neergestoken. De verdediging betwistte ook de voorbedachtheid.
 
OM spreekt uitlokking tegen
Volgens het openbaar ministerie had Bilel alle mogelijkheden gehad om het appartement te verlaten en gaat het hier absoluut niet over uitlokking. Er moet dan immers sprake zijn van een zware en onmiddellijke daad van fysisch of psychisch geweld tegen de beschuldigde. "Strelingen zijn geen zware gewelddaden en zijn reactie was dan ook compleet overdreven", aldus advocaat-generaal Filip Claes.
 
Veel respect
Bilel zei in zijn laatste woord dat hij niet van plan was om zo'n 'incident' te veroorzaken. "Het was mijn buurman, hij heeft me geholpen en ik heb veel respect voor hem. Maar ik had niet verwacht dat hij zoiets zou doen." (belga/eb)