Ghelamco waarschuwt Brussel om erfpachtovereenkomst niet op te zeggen: "Belastingbetaler riskeert opgezadeld te worden met verstrekkende gevolgen"

Photo News
Bouwbedrijf Ghelamco waarschuwt de stad Brussel om niet zomaar de erfpacht op parking C op te zeggen. Vooraleer te beslissen, moet de stad alle gevolgen goed in kaart brengen, klinkt het in een persbericht. "De Brusselse belastingbetaler riskeert anders opgezadeld te worden met verstrekkende gevolgen van een ondoordachte beslissing."

Nieuwswebsite Bruzz meldde eerder deze week dat de stad af wil van de erfpachtovereenkomst met bouwheer Ghelamco op het terrein dat gekozen was voor de bouw van het Eurostadion. Ghelamco verkreeg de erfpacht voor een symbolische euro gedurende 99 jaar. De stad wil onder die overeenkomst uit nu Brussel wegens de stadionperikelen uit de boot viel voor het EK voetbal in 2020.

Daarvoor zou het bestuur zelfs bereid zijn gerechtelijke stappen te nemen, meldde Bruzz. De kwestie komt morgen op de gemeenteraad. Schepen Alain Courtois wilde in reactie op de berichtgeving enkel kwijt dat hij geen commentaar geeft voor de volgend gemeenteraad.

Waarschuwing

"Ghelamco reageert verrast op de intentie van de stad Brussel om de erfpacht op parking C op te zeggen. Temeer omdat dit via de pers moest vernomen worden, zonder voorafgaandelijke overleg", reageert de raad van bestuur van Ghelamco.

Ghelamco waarschuwt daarbij dus de stad. "De erfpachtovereenkomst en de vrijwaring van Brussel met betrekking tot elk gevolg van de niet-afschaffing van de buurtweg, vereisen een actieve medewerkingsplicht inclusief de plicht om te goeder trouw samen te zoeken naar oplossingen. Als bouwheer verwachten we dat de stad zich daaraan houdt." Ghelamco roept de stad op tot "constructief overleg" en verdedigt nogmaals het stadion, ook al is het EK zelf niet meer mogelijk.

"Brussel moet zich aan de afspraken houden"

De hindernissen voor het stadion zijn niet onoverkomelijk, stelt de bouwfirma. Die hindernissen "kunnen en zullen geremedieerd worden, én binnen de krijtlijnen van de publieke biedingsprocedure van de stad Brussel". Brussel moet zich aan de afspraken houden, vervolgt Ghelamco, dat rechtszekerheid vraagt.

"Waar eerst tegen de klok werd gewerkt voor UEFA2020, wordt nu constructief en te goeder trouw een vervolgtraject uitgewerkt voor én met de stakeholders om samen tot uitvoerbare 'duurzame' oplossing te komen."
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Battheu

  Kan de stad Brussel geen grote belasting heffen op die grond ?

 • Frank Joos

  Behoud die buurtweg. Dan kan er niet veel mee gedaan worden. Maak er een wandelpark van.

 • Rigobert Deleu

  En hoe Vanhengel en Courtois zoch hier uit redden , met belastingsgeld ??? Het stadion ging de belastingbetaler geen cent kosten maar om het niet te bouwen een heel groot bedrag . Rare contracten altijd in het voordeel van de grote aannemers ?? En de politici die ze tekenden gaan weer van niets weten en niet aansprakelijk gesteld worden

 • WILLY ZACHEL

  Waarom kunnen die voetbal bonden niet zelf hun eigen rommel bouwen of niet bouwen ! Waarom moet de gemeenschap opdraaien voor dat idioot sport ?

 • Danny De Wispelaere

  Is het nog mogelijk om een project uit te voeren in België, het is in mijn ogen een schande geen nationaal stadion te hebben ook Brugge kan er geen bouwen enkel Gent en er zijn nog ploegen die een nieuw stadion willen maar zal vrees ik ook niet lukken (arm België)