Gezondheidszorg op termijn onbetaalbaar: experten stellen voor patiënten onnodige consultaties zelf te laten betalen

.
iStock .
Onze gezondheidszorg is in gevaar en moet dringend worden hervormd. Daarover zijn twaalf experten uit de Belgische gezondheidssector het eens. In een visienota aan de volgende regering stellen ze onder andere voor patiënten die overmatig gebruik maken van onze gezondheidszorg zelf voor de kosten te laten opdraaien. 

Ondertekenaars van de visienota, onder wie de Gentse gezondheidseconoom Lieven Annemans en voorzitter van de Christelijke Mutualiteit Luc Van Gorp, stellen “een ongeziene piek in het aantal chronisch zieken vast”. “We zien ook dat bepaalde groepen te veel gebruikmaken van de zorg, terwijl anderen uit de boot vallen”, zegt Annemans.

Onnodige dokter- en ziekenhuisbezoeken lopen soms de spuigaten uit. “Er zijn bijvoorbeeld ­pa­tiënten die in de ene pijnkliniek een diagnose krijgen, vervolgens in een andere pijnkliniek dezelfde onderzoeken vragen en weer dezelfde diagnose krijgen, om dan nog een derde pijnkliniek te bezoeken die óók tot dezelfde conclusies komt”, aldus ­Stefaan Callens, professor gezondheidsrecht aan de KU Leuven. Dat is op termijn niet houdbaar. “Het kan niet dat de maatschappij dan moet opdraaien voor de forse kostprijs van dat overgebruik.”

Een mogelijke oplossing zou zijn patiënten zelf te laten betalen voor consultaties die niet strikt noodzakelijk zijn. 

Betalingssysteem artsen

Een ander probleem is de prestatiegebonden verloning van artsen. “Ons voorstel is artsen volgens een gemengde financiering te betalen, waarbij ze veeleer worden vergoed op basis van het aantal patiënten dat ze begeleiden en de kwaliteit van die begeleiding. Want doordat je artsen betaalt op basis van het aantal ­handelingen is het niet onlogisch dat sommigen soms overdrijven”, zegt voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica Roel Van Giel. 
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claudia Rosseel

  Wie bepaalt wat 'onnodig' is? De ene arts is de andere niet en een tweede advies kan soms nodig zijn.

 • Gerry Cle

  En dat ieder ziekenhuis opnieuw dezelfde bloedtesten uitvoert en opnieuw dezelfde scans neemt die de patiënt elders reeds liet uitvoeren is de heren ontgaan. Dat dure specialisten dikke erelonen opstrijken om dagelijks iedere patiënt 'goede morgen' te komen wensen mag zeker niet veranderen.

 • Jean De Grande

  En spa wil alles gratis tot 18 jaar? Wie zijn ze hier voor het lapje aan het houden?

 • raf peeters

  Gaan ze dan ook het dokter bezoek gratis maken omdat je maandelijks niet meer nodig hebt dan een voorschrift voor medicatie die je heel je leven moet nemen,niks is zo verwerpelijk bij een arts 2 minuten te zitten om medicatie als hart patient te laten voorschrijven en na 2 minuten buiten.

 • rik lagrou

  Het is al 20jaar dat we horen over oneigenlijk gebruik van antibiotica of veranderen van geneesmiddel zonder resistentie /enkel nieuw+duur Zijn toch dokter die deze voorschrijven!!