Exclusief voor abonnees

Gezondheidseconoom Lieven Annemans: “We zijn kampioen in genezen, maar niet in voorkomen. En dat is veel goedkoper”

BELGA
“Een specialist die je nu drie keer op onderzoek laat komen, terwijl één keer eigenlijk volstaat, doet dat misschien soms ook om er iets extra aan te verdienen. Maar je kan aan die specialist ook een vergoeding per maand betalen per opgevolgde patiënt.” Dat is een van de ideeën van gezondheidseconoom Lieven Annemans in het kader van #operatietoekomst. Wat moeten we dringend aanpakken binnen onze gezondheidszorg en vooral: met wat moeten we stoppen? Onze journalist legde hem deze vragen voor.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan De Vos

  Woonzorgbeleid, poneert Prof.Tom Balthazar op Radio1 is in Vlaanderen zeer transparant. In Brussel en Wallonië is het een warboel omdat gemeenschap en gewest niet één zijn, en elk deelbevoegdheden heeft, zowel Brussel, Wallonië en Duitstalige. Tellen minstens vijf parlementen en regeringen. Vijfmaal meer dan Vlaanderen. Kan niet dat een efficiënt geregeld Vlaams beleidsdomein moet toetreden tot federale warboel. Zuiden kan versnipperprobleem zelf efficiënt oplossen! Zonder Vlaams geld?

 • Roland Miseur

  Preventie is de toekomst. In België werkt men niet multidisiplinair...elke dokter denkt in zijn eigen hokje en daarmee ook aan zijn eigen portemonnee.

 • Emi De graeve

  Maak van alle dokters staatsambtenaren met een max wedde. Zij zullen dan wel zorgen dat ge zo goed mogelijk verzorgd wordt om minder werk te hebben. Ze hebben tenslotte op kosten van de maatschappij gestudeerd.

 • evelyne dewulf

  Niet alleen in gezondheidszorg zou voorkomen hoeksteen moeten zijn. Vooruitzien en op lange termijn nadenken (duurzaamheid!) zou altijd en overal de norm moeten zijn. Nu is het te veel van "après moi le déluge" (lodewijk 14). Dít heet sociaal zijn

 • joske peeters

  Er kan veel bespaard worden , veel niet essentiële zaken! Mensen zouden voor alles beetje remgeld moeten betalen, gratis verpleging is toch te gek om te verwoorden. Dan de verdeeldheid binnen de zorg, iedereen zijn eigen netwerk, beroepsgroep, eigen vereniging, eigen vriendjes en dan de zuilen die men beroepsverenigingen noemen. De zorg is als de politiek complex en onoverzichtelijk, ongestructureerd. Best bordenwisser, alles uitvegen en herbeginnen.