Gezocht: mensen die hun stoelgang willen doneren

Eerste stoelgangbank in België zoekt donoren

Wouter Van Vooren
Het UZ Gent zoekt mensen met een regelmatige, gezonde stoelgang die wat van hun uitwerpselen willen doneren. Dit voor de Gentse Stoelgangbank (GSB), de eerste in zijn soort in ons land. 

In mei opende het UZ Gent de Gentse Stoelgangbank (GSB), de eerste stoelgangdatabank in België. Daar worden gezonde uitwerpselen verzameld en verwerkt voor stoelgangtransplantaties. Bij zo'n transplantatie wordt via een sonde langs de mond of de aars verdunde stoelgang van een gezonde persoon in de darm van een patiënt gebracht, om de samenstelling van de darmflora te herstellen.

Nu is het ziekenhuis dringend op zoek naar mensen die een 'anonieme donatie' willen doen. Niet iedereen mag zomaar zijn gevoeg schenken. De voorwaarden zijn relatief streng. Zo moeten ze een regelmatige, normale stoelgang hebben, mogen ze niet in een ziekenhuis werken en moeten ze bereid zijn om vijf keer per maand te leveren. Ook enkel wie woont of werkt in de buurt van Gent komt in aanmerking.

"Elke donor wordt streng gescreend en de stoelgang verwerken we volgens vaste standaarden zodat de kwaliteit verzekerd is", zegt klinisch bioloog professor Bruno Verhasselt. "Zo mag er bijvoorbeeld niet meer dan een uur zitten tussen de productie van de stoelgang en de ontvangst ervan in het lab."

Niet iedereen mag zomaar zijn gevoeg schenken. Zo moeten ze een regelmatige, normale stoelgang hebben en moeten ze bereid zijn om vijf keer per maand te leveren

Voordat de databank bestond, werd voor transplantaties meestal gekeken naar partners en familie van patiënten. Door de GSB is de selectie strenger, wat ook de kwaliteit van de donaties ten goede komt. "Op dit moment doneren al enkele studenten en andere vrijwilligers op regelmatige basis hun stoelgang aan de bank", zegt Verhasselt. "We willen dat aantal nu uitbreiden naar 30 donoren. Dat is een uitdaging, want minder dan 10 procent van de kandidaat-donoren is geschikt."

Enkele jaren geleden adviseerde de Hoge Gezondheidsraad om zo'n databank op te starten volgens de huidige transplantatierichtlijnen. Op deze manier is de stoelgang volledig traceerbaar, van donor tot ontvanger. 

Wie zich geroepen voelt, kan terecht op www.uzgent.be/gsb
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Boeckx

  Wat een reacties!!!!! Dat getuigt van heel weinig respect naar de mensen die dit wel nodig hebben. Het is te zien dat jullie gelukkig daar geen last van hebben anders zouden jullie wel anders reageren. Dus denk na voor je die zever hier plaatst!!!

 • geert voet

  De patienten die dit nodig hebben zullen daar waarschijnlijk moeten voor betalen,dus hoeveel betalen jullie de kilo ?

 • Jan Boden

  Je kan de productie opdrijven door pruimen te eten.

 • daan aerts

  Daar komt een tax op , tommelein past daar wel een mauw aan

 • emiel wouters

  En als ik moet betalen om te gaan plassen. Mogen ze nu ook eens betalen om mijne kak. Anders laat ik het gewoon in de riolering lopen.