Gezocht: medewerkers voor Plopsaland De Panne

BELGA
Plopsaland De Panne is dringend op zoek naar 500 seizoensmedewerkers en jobstudenten. "Een moeilijke zoektocht in een grensregio met weinig jongeren en veel zwartwerk in de horeca", zegt CEO Steve Van den Kerkhof. Afgelopen weekend werd de personeelsschaarste voor de eerste keer structureel.

In het openingsjaar 2000 noteerde Plopsaland 400.000 bezoekers. Vorig jaar steeg dat tot 1.250.000. "En dit jaar kennen we een groei van 35 procent. We zijn dus dringend op zoek naar 500 extra seizoensmedewerkers en studenten", zegt Van den Kerkhof. Vorig jaar moest Plopsaland al harken om genoeg personeel te vinden.

"Het is heel moeilijk om personeel aan te trekken. We zijn onder meer begrensd door de zee en er zijn weinig jongeren in de regio. Studenten zoeken vaak een job waar ze studeren, namelijk in een studentenstad als Gent of Leuven. We zoeken overigens heel wat horecapersoneel, maar ondervinden veel concurrentie van zwartwerk aan de kust. We bieden de normale horecabarema's aan, maar veel werkkrachten weigeren omdat ze meer kunnen verdienen in het zwart aan de kust", aldus Van den Kerkhof.

Spoedcursus
"Afgelopen weekend, met het goede weer, zagen we voor het eerst een structureel probleem. Normaal rekruteren we in de driehoek Knokke, Brugge, Ieper, maar afgelopen weekend hadden we medewerkers uit Antwerpen en Gent. Het is ook een moeilijke periode, met de examens." De CEO kijkt ook over de landsgrens. "We willen Fransen aantrekken en bieden zelfs spoedcursussen aan."

Geen sluiting
Plopsaland vindt normaal genoeg werkkrachten tijdens de vakantiemaanden, maar benadrukt dat er ook piekmomenten zijn buiten het zomerseizoen, zoals de krokusvakantie of de halloween- en carnavalperiode. De kans dat attracties gesloten blijven is echter klein. "De attracties krijgen de prioriteit, net zoals de grote restaurants in het park. Maar aan sommige standjes zal de bezoeker misschien iets langer moeten wachten op een ijsje of drankje, wat wij betreuren", aldus Van den Kerkhof.

Voltijds
Plopsaland geeft ook mee dat ze nog vaste medewerkers zoeken. Volgend jaar opent namelijk het waterattractiepark Plopsaqua want rechtstreeks en onrechtstreeks zorgt voor 50 voltijdse jobs.