Gezocht: 42 nesten van Aziatische hoornaars

Een Aziatische hoornaar in Gistel.
Hans De Blauwe Een Aziatische hoornaar in Gistel.
Honeybee Valley (UGent) heeft dit jaar al 146 meldingen gekregen van Aziatische hoornaars in Vlaanderen. Voor de mens is de soort ongevaarlijk, maar ze bedreigt wel onder meer de imkerij. Honeybee Valley verzamelt alle meldingen en is nog op zoek naar circa 42 nesten om te verdelgen. Ze doet daarvoor een beroep op het publiek.

In tegenstelling tot inheemse wespensoorten vangt de Aziatische hoornaar honingbijen aan de ingang van een kast. Als die voldoende verzwakt is, zal de Aziatische hoornaar het niet nalaten om ook in de kast bijen en broed te gaan roven om haar nakomelingen mee te voeden. Dat gebeurt vooral in het najaar, wanneer de andere voedselbronnen schaars worden.

De soort werd in 2004 met een lading Chinees aardewerk in Frankrijk binnengebracht. Sindsdien verspreidt de wesp zich over een afstand van 60 tot 100 kilometer per jaar. In november 2016 werd een eerste nest aangetroffen en vernietigd in Guignies (Brunehaut), in de provincie Henegouwen.

Specialistenwerk
De soort vormt niet alleen een nieuwe bedreiging voor de imkerij, maar kan ook een probleem worden voor de inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen, solitaire bijen, muggen en andere insecten die bestuivingsdiensten leveren. Ze staat daarom op de Europese lijst van te bestrijden exoten. Om de verspreiding tegen te gaan of in te dammen, moeten de nesten verdelgd worden. Maar dat is specialistenwerk.

Honeybee Valley kreeg dit jaar in Vlaanderen al 146 meldingen van Aziatische hoornaars. Dertig nesten werden vernietigd. Maar op 42 andere plaatsen waar de hoornaar werd opgemerkt, moet het nest nog worden opgespoord. Met de hulp van de burger hoopt de organisatie de nesten toch nog te vinden, zegt ze aan VRT. 

Ideaal seizoen
De herfst is daarvoor het ideale seizoen, want de bomen hebben bladeren verloren en daardoor zouden de nesten beter zichtbaar moeten zijn. De nesten zijn lichtbruin en peer- of bolvormig. De grootte verschilt sterk, maar gemiddeld zijn ze een halve tot een meter breed. Vaak hangen ze hoog in bomen, in klimop of in struiken, maar soms ook lager tegen gevels of schuren aan. Wie een nest denkt gezien te hebben, kan contact opnemen met Honeybee Vallee via info@honeybeevalley.eu.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  En het is niet dat als je een hoornaar ziet, het een Aziatische is. De Europese hoornaars zijn zeer oké en zeer nuttig. Wie kent de verschillen ?

 • pierre matthys

  In Loppem werden er een paar dagen geleden twee gespot op nog geen honderd meter van elkaar.Ikzelf heb in de maand september ook een in de tuin gezien in de zelfde omgeving.

 • Marc Baeyens

  Als men een hoorhaar ziet vliegen moet er een nest in de buurt zijn. Trouwens, die 42 zouden er misschien 100 kunnen zijn als er 58 niet werden gemeld.

 • Gerard Braeckmans

  Hoe weet men dat het ca. 42 nesten zijn? Als men dat weet dan weet men ook waar ze zijn. Het is niet dat men een hoornaar opmerkt dat er meteen een nest in de onmiddellijke omtrek is.