Gezocht: 190 plaatsvervangende vrederechters: "Succes ermee. Wie wil nu gratis onze job overnemen?”

Shutterstock
Aanslepende ruzies met een buur, problemen met huurders of discussies over onderhoudsgeld: vrederechters staan paraat om elk soort geschil op te lossen. Justitie is op zoek naar 190 plaatsvervangers die inspringen wanneer een vrederechter ziek of verhinderd is. “Maar ze gaan ze niet vinden”, klinkt het bij de vrederechters zelf. “Wie gaat nu gratis onze job overnemen?”

Vrederechters staan het dichts bij de burgers, zo zeggen ze het zelf. Zij komen te pas wanneer buren elkaar de kop dreigen in te slaan of ellenlange familieruzies maar niet opgelost raken. Na de hervorming van de vredegerechten vorig jaar, zijn er vandaag 162 kantons (groepen gemeenten) waar een vrederechter voor verantwoordelijk is. Maar ook die vrederechters nemen verlof, worden ziek of kunnen bepaalde zaken soms niet behandelen omdat ze betrokkenen kennen. Daarom heeft elke rechter maximaal zes plaatsvervangende rechters ter beschikking, doorgaans notarissen of advocaten.

Bijna nooit opgeroepen

Justitie is nu op zoek naar 190 van die plaatsvervangers voor het hele land, maar zal ze volgens de Orde van Vlaamse Balies (beroepsorganisatie voor advocaten) niet snel vinden. “Die plaatsvervangers worden niét betaald en moeten hun ander werk tijdelijk links laten liggen. Het is ook veel moeilijker dan vroeger om nog plaatsvervanger te worden”, klinkt het. Kandidaten moeten immers advocaten, notarissen of hoogopgeleide juristen zijn met minstens vijf jaar ervaring binnen de gerechtelijke wereld. Vanaf 1 januari volgend jaar komt er ook nog een verplicht ingangsexamen bij én een bijkomende opleiding - onder meer omtrent deontologie. “En dat allemaal om niets te verdienen en bijna nooit te worden opgeroepen”, aldus de Orde.

41% ingevuld

Toch is de niet-invulling van de plaatsvervangers geen acuut probleem volgens de vrederechters zelf. “Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beloofde tijdens de hervorming onze kaders 1-op-1 te vullen en heeft woord gehouden”, klinkt het bij het College van Rechtbanken en Hoven. “Daarnaast kunnen we sindsdien ook makkelijker een beroep doen op een vrederechter uit een ander kanton, waardoor we minder moeten terugvallen op plaatsvervangers. Enkel bij echt uitzonderlijke gevallen hebben we hen nodig.”

Vandaag zijn er 160 vrederechters voor 162 plaatsen, een bezetting van bijna 100%. De 160 vrederechters behandelden in 2016 (meest recente cijfers) ruim 430.000 zaken.

Maar dat de invulling geen sinecure wordt, erkent ook het kabinet van minister Geens. “Bij een vorige wervingsronde voor plaatsvervangende rechters - in 2017 - werd slechts 41% van die vacatures ingevuld”, klinkt het. “Het feit dat ze hun eigen werk tijdelijk moeten laten en er geen vergoeding voor krijgen, spelen inderdaad mee.”

Het kabinet benadrukt dat er voor dit jaar 694 miljoen euro aan personeelskosten werd voorzien en dat de minister er alles aan doet om de magistraten 1-op-1 te vervangen.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Vos

  Vrederechters worden zeer goed betaald, daarom mogen ze er wel eens iets voor doen. Sommige vrederechters zijn vijf dagen op vijf aanwezig in hun vredegerecht, anderen komen enkel als ze zitting hebben (één openbare zitting per week, een zitting in raadkamer per week, een halve dag (enkele uren voor collocaties). De plaatsvervangende rechters zouden inderdaad een vergoeding per prestatie moeten krijgen. Dit is niet meer dan logisch.

 • René Neeskens

  Werk toch met zij-instromers en geef die mensen toch een vergoeding. Ik ben bereid daaraan deel te nemen, maar ik ga geen 5 j univ meer volgen. Levenservaring, maatschappelijk inzicht en onderwijspraktijk kunnen ook mee tellen.

 • Ludwig Vanden Boer

  We staan inderdaad niet lang voor de 'juge' maar dat is ook het korstte gedeelte van de rechtsgang.Vrederechters moeten zaken bestuderen, opzoekingen doen,plaatsbezoeken afleggen.Eens kijken wat je zegt als je zelf voor de rechter staat en die zegt : ik ga nu eerst het dossier eens lezen en de wetteksten opzoeken. Blijf maar zolang, een uur of twee, daar staan.Plaatsvervangers doen het dikwijls voor de 'voorrang van rechtsmacht'Vaststellers zien op tegen deze procedure en ze gaan dan vrijuit.

 • Ivo Mariën

  Hopelijk gaat het om rechtvaardige vrederechters want die zijn er bijna niet.

 • Ignace Ameel

  Er zijn heel wat registraties die nu verplicht bij de notaris dienen te gebeuren die ons heel wat geld kosten en perfect digitaal kunnen gebeuren. Notariskosten bij de aankoop van een woning bijvoorbeeld of het oprichten of wijzigen van een vennootschap. Alles wat de notaris moet opzoeken kan online gebeuren als we willen. Zet die notarissen dan in voor nuttiger taken.