Gezinsbond vraagt verlofstelsel voor ouders met jonge kinderen tijdens coronacrisis

Photo News
De Gezinsbond en zijn Franstalige tegenhanger (Ligue Des Familles) vragen een tijdelijk verlofstelsel voor ouders met kinderen jonger dan twaalf jaar of kinderen met een bijzondere zorgbehoefte. Dit omdat thuiswerk volgens de gezinsorganisaties vaak moeilijk blijkt te combineren met de zorg voor kinderen tijdens de coronacrisis.

Beide gezinsorganisaties merken een groeiende bezorgdheid op over de combinatie thuiswerken en de zorg voor jonge kinderen sinds de overheid heeft opgeroepen om zoveel mogelijk van thuis uit te werken in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zonder kunst- en vliegwerk is het bijna onmogelijk om dezelfde productiviteit te behalen als op een normale werkdag

Elke Valgaeren

“Zonder kunst- en vliegwerk is het haast onmogelijk om dezelfde productiviteit te behalen als op een normale werkdag zoals voor de coronacrisis", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. "Sommige ouders korten hun nachtrust in, hebben geen tijd meer voor noodzakelijke huishoudelijke taken of enige vorm van ontspanning. Dit kunnen zij niet lang volhouden.” 

Voldoende vergoed

Gezinsbond en Ligue Des Familles vragen daarom om een speciaal verlofstelsel, dat eventueel deeltijds op te nemen is. Het stelsel kan de vorm aannemen van een extra ouderschapsverlof of een specifieke ziekte- of invaliditeitsuitkering. Het verlof moet volgens de gezinsorganisaties voldoende vergoed zijn, en houdt inclusief de opbouw van vakantiedagen voor volgend jaar in. “Jonge ouders hebben immers hun bestaande verlof nodig voor opvang bij ziekte, sluiting crèche en schoolvakanties, en hebben zelden recht op anciënniteitsdagen of ADV-dagen. Tijdens die uitzonderlijke omstandigheden is er nood aan extra mogelijkheden voor gezinnen”, besluit Valgaeren.

We roepen werkgevers op tot flexibiliteit

Kabinet federaal minister van Werk Nathalie Muylle

“We roepen werkgevers op tot flexibiliteit”, klinkt het bij het kabinet van federaal minister van Werk Nathalie Muylle. Werkgevers wordt aangeraden om een systeem in te voeren met doelstellingen, die gehaald moeten worden, zo moeten werknemers niet voortdurend online zijn. Het is belangrijk voor de economie dat mensen kunnen blijven werken, luidt het. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sabrina Coolen

  Ik werk in de zorg en heb kleine kindjes dus ben enorm bezorgd omdat ik dus 3 x risico heb Corona op te lopen en zeker nu ik heb gehoord dat een collega van een afdeling besmet was met Corona durf ik niet meer te gaan werken tot het risico iets of wat gezakt is dus ja het verlof komt van pas en zeker in de zorg.

 • Jean West

  Ze moeten eens overdag voor de kinderen zorgen en ze hebben al een probleem.

 • Dominique Blondeel

  Dit kunnen zij niet lang volhouden? B E L A C H E L I J K! Ik weet nog dat ik amper enkele jaren terug, de vaste nachtdienst deed, thuiskwam, op mijn kinderen zou letten tijdens vakantieperiodes of als er geen opvang was en zelfs niet ging slapen om nadien terug te gaan werken Mensen moeten dringend nog eens ballen kweken. Wat gaan zulke mensen doen mocht er oorlog uitbreken? Stop eens met extra maatregelen of vakanties te verzinnen die we later toch enkel maar dubbel en dik terugbetalen

 • Rania Desaegher

  Inderdaad , voor koppels die beiden nog moeten werken en kindjes hebben , mag er ook iets gedaan worden.

 • Nadine Abe

  Dat is nu eigenlijk Uw kinderen zelf grootbrengen inplaats van in de opvang of bij grootouders te steken.