Gezinsbond trekt aan alarmbel over hervorming kinderbijslag: "Gezin met 4 kinderen krijgt tot 65.000 euro minder"

Thinkstock
Het nieuwe systeem van kinderbijslag dat in Vlaanderen op 1 januari 2019 van start moet gaan, kan grote financiële verschillen hebben, vooral voor gezinnen met kinderen die zowel voor als na de overschakeling van de federale naar de Vlaamse kinderbijslag geboren zijn. Zo blijkt uit berekeningen van de studiedienst van de Gezinsbond in opdracht van Terzake (Canvas).

In de huidige kindergeldregeling krijgt u voor het eerste kind 92 euro, voor het tweede kind 170 euro, enz... Het bedrag stijgt ook naarmate het kind ouder wordt. Vanaf 2019 is Vlaanderen bevoegd als gevolg van de zesde staatshervorming. In het nieuwe Vlaamse systeem geldt een vast bedrag van 160 euro per kind.

De nieuwe regeling zal voordeliger zijn voor gezinnen met één kind omdat het eerste kind meer krijgt dan in de oude regeling. Over 22 jaar gaat het over meer dan 13.000 euro. Wie vanaf 2019 een groot gezin wil, zal minder kindergeld krijgen. In de simulatie van de Gezinsbond krijgt een gezin met 4 kinderen tot 65.000 euro minder in de nieuwe regeling. 

Ook de zogenaamde combinatiegezinnen, die nu al een kind hebben en er nog één bij krijgen vanaf 2019, verliezen omdat ze de negatieve punten van beide systemen combineren. Zo krijgt wie vandaag al één kind heeft de 92 euro van de oude regeling en voor het tweede kind dat vanaf 2019 geboren wordt, niet de 170 euro met leeftijdsbijslag uit het oude systeem, maar de 160 euro uit de nieuwe regeling. In totaal zal het verschil oplopen tot 11.000 euro.

Leeftijdsbijslagen

"Dat die bedragen zo hoog zijn, komt doordat we over de hele jeugd van een kind (tot 22 jaar) kijken. Bovendien voorziet de nieuwe regeling geen leeftijdsbijslagen", zegt Yves Coemans van de Gezinsbond op VRT NWS. "Kinderen worden duurder naarmate ze ouder zijn. In de oude regeling krijgen ze op 6, 12 en 18 jaar een leeftijdsbijslag. In de nieuwe regeling niet. De regering heeft geen geld voorzien om die gezinnen te compenseren. Volgens onze ruwe schatting gaat het volgend jaar alleen om 37.000 gezinnen."

De simulaties houden geen rekening met de sociale toeslagen die een deel van de gezinnen krijgen, wordt nog genuanceerd.
402 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abderrahim Elangouri

  Een ambtenaar die in de wetstraat 16 werkt of politieker's. Die krijgen p/kind €350! Dan spreken jullie hier over oneerlijkheid Stem maar braafjes achter de hokjes en slapende honden zeker niet wakker maken.

 • Wim De Vos

  Een gezin met 4 kinderen is niet meer van deze tijd, kindergeld voor 2 lijkt me een goed idee.

 • Floris Janssens

  waarom moeten mensen met een kind of geen kinderen benadeeld worden ? als je veel kinderen wil moet je er maar zelf voor opdraaien ,bezin eer je begint...

 • Nicole Van Orshaegen

  Niet overal in Europa bestaat het systeem van kindergeld. Wie kinderen wil moet ze zelf grootbrengen, dat moet niet gesponsord worden door de maatschappij. Resultaat in die landen is veel minder " grote " gezinnen. Kinderen krijgen is daar geen lucratieve bijverdienste. België blijft geld rond- strooien naar de verkeerde groeperingen. Bekijk de leefomstandigheden van vele ouderen eens.

 • Tom Wauters

  Nog veel te veel. De wereld is overbevolkt. Stop met dit kweekmrogramma