Gezinsbond trekt aan alarmbel over hervorming kinderbijslag: "Gezin met 4 kinderen krijgt tot 65.000 euro minder"

Thinkstock
Het nieuwe systeem van kinderbijslag dat in Vlaanderen op 1 januari 2019 van start moet gaan, kan grote financiële verschillen hebben, vooral voor gezinnen met kinderen die zowel voor als na de overschakeling van de federale naar de Vlaamse kinderbijslag geboren zijn. Zo blijkt uit berekeningen van de studiedienst van de Gezinsbond in opdracht van Terzake (Canvas).

In de huidige kindergeldregeling krijgt u voor het eerste kind 92 euro, voor het tweede kind 170 euro, enz... Het bedrag stijgt ook naarmate het kind ouder wordt. Vanaf 2019 is Vlaanderen bevoegd als gevolg van de zesde staatshervorming. In het nieuwe Vlaamse systeem geldt een vast bedrag van 160 euro per kind.

De nieuwe regeling zal voordeliger zijn voor gezinnen met één kind omdat het eerste kind meer krijgt dan in de oude regeling. Over 22 jaar gaat het over meer dan 13.000 euro. Wie vanaf 2019 een groot gezin wil, zal minder kindergeld krijgen. In de simulatie van de Gezinsbond krijgt een gezin met 4 kinderen tot 65.000 euro minder in de nieuwe regeling. 

Ook de zogenaamde combinatiegezinnen, die nu al een kind hebben en er nog één bij krijgen vanaf 2019, verliezen omdat ze de negatieve punten van beide systemen combineren. Zo krijgt wie vandaag al één kind heeft de 92 euro van de oude regeling en voor het tweede kind dat vanaf 2019 geboren wordt, niet de 170 euro met leeftijdsbijslag uit het oude systeem, maar de 160 euro uit de nieuwe regeling. In totaal zal het verschil oplopen tot 11.000 euro.

Leeftijdsbijslagen

"Dat die bedragen zo hoog zijn, komt doordat we over de hele jeugd van een kind (tot 22 jaar) kijken. Bovendien voorziet de nieuwe regeling geen leeftijdsbijslagen", zegt Yves Coemans van de Gezinsbond op VRT NWS. "Kinderen worden duurder naarmate ze ouder zijn. In de oude regeling krijgen ze op 6, 12 en 18 jaar een leeftijdsbijslag. In de nieuwe regeling niet. De regering heeft geen geld voorzien om die gezinnen te compenseren. Volgens onze ruwe schatting gaat het volgend jaar alleen om 37.000 gezinnen."

De simulaties houden geen rekening met de sociale toeslagen die een deel van de gezinnen krijgen, wordt nog genuanceerd.
399 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tiziano Trobbiani

  Waarom alleen de kinderen vanaf 2019? dan moet dat ook voor de hele bevolking zo zijn iedereen gelijk voor de wet! Ik heb 1 kind geboren in 2018 dus krijgt ze 80 euro minder hoe oneerlijk is dat! Dit moet voor de rechtbank komen! Wij zijn allemaal gelijk

 • james vroman

  doe maar eens een herziening ook van de pensioenen en leeftijden al die gene die niet tot 65 gewerkt hebben aanpassen naar beneden !

 • Jennifer Peeters

  Als je kinderen wil, zorg er dan zelf voor. Waarom moeten de mensen zonder kinderen hiervoor meebetalen? Schaf dat kindergeld af. Er wordt teveel van geprofiteerd!!!!

 • Bjorn Eeckhout

  Van sommigen die hier commentaar hebben , heb ik toch mijn twijfels over hun mentale kwaliteiten. En maar zagen en klagen over overbevolking en dergelijke. De aarde is groot genoeg! Er komen dagelijks mensen bij en dagelijks sterven er nog meer. Als jullie het kindergeld willen afschaffen, voor mij goed maar betaal dan alles terug wat jullie ouders hebben ontvangen toen jullie nog kind waren in plaats van jullie te moeien met de Belgische grote gezinnen!!!!

 • jan geens

  Tja , iedere wijziging heeft winnaars en verliezers . Ik heb mijn kinderen grootgebracht van zelfstandigen bijslag oude stijl . Das niet eerlijk !