Gezinsbond rekent uit: kan een asielzoeker een huis kopen met kinderbijslag?

RV
Een gezin asielzoekers met vijf kinderen kan in het maximale scenario 87.375 euro kindergeld krijgen. Dat heeft Yves Coemans van de Gezinsbond berekend. "Met dat bedrag kan je in ons land inderdaad een oud te renoveren appartement kopen of in sommige streken een klein te renoveren huis", legt Coemans uit. Volgens Coemans is de retro-activiteit van het kindergeld begrensd tot vijf jaar.

Coemans reageert daarmee op de commotie die is ontstaan rond de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in De Tijd. Jambon schetst daarin het verhaal van een familie asielzoekers die na de wachtperiode van de asielaanvraag zoveel kindergeld zou hebben gekregen, dat ze er een huis van kon kopen.
De oppositiepartijen reageerden meteen misnoegd en ook coalitiepartner Open Vld reageerde bijzonder scherp. Zo sprak Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten van "een extreemrechts broodjeaapverhaal". Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is het verhaal van Jambon wel degelijk realistisch. Francken zelf haalt een "echt uitzonderlijke casus" aan van een koppel dat bijvoorbeeld vijf kinderen heeft en 5 tot 10 jaar in de asielprocedure zit. "Dan kom je op bedragen van 80.000 - 160.000 euro en daarmee vind je op sommige plaatsen in Vlaanderen wel nog een huis", zegt hij. 

“Uitschieters en uitzonderingen vallen niet uit te sluiten”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “De gemiddelde doorlooptijd van de asielprocedure is op dit moment 15 maanden. Maar voor een aantal loopt dit uit tot vele jaren. Een gezin met 4 kinderen zit op die gemiddelde 15 maanden wachttijd al snel aan ruim 10.000 euro, zonder sociale toeslagen of leeftijdstoeslagen”, klinkt het. “In de media wordt verwezen naar een voorbeeld van een gezin met 5 kinderen dat 8 jaar in een asielprocedure zit en hierbij aanspraak kan maken op nog veel hogere bedragen - in principe tot maximaal 5 jaar. Dat is uitzonderlijk, maar het kan.” 

Erg onwaarschijnlijk

Maar Yves Coemans van de Gezinsbond komt in zijn berekeningen tot maximaal 87.375 euro voor een gezin met vijf kinderen. Hij wijst er op dat gezinnen retroactief maximaal tot vijf jaar kindergeld kunnen terugkrijgen, dus geen acht of tien jaar. Voor het maximumscenario van 87.375 euro gelden trouwens heel wat voorwaarden. Zo gaat het om een geval met maximale retroactiviteit van vijf jaar, zijn de vijf kinderen allemaal meerderjarig en studeren ze allemaal in het secundair of hoger onderwijs, legt Coemans uit. "Een erg onwaarschijnlijke situatie, maar theoretisch mogelijk", klinkt het.

“Met het maximumbedrag van 87.375 euro koop je enkel een klein appartement - al is het de vraag hoe je dan met zeven in zo'n appartement kan wonen - of in sommige streken zoals Ronse een klein te renoveren huis", aldus Coemans. Om aan de kostprijs voor een gemiddelde woning in ons land te komen, dat is 260.000 euro, zou zo'n gezin asielzoekers volgens hem zeker 14 kinderen moeten hebben.

Bekijk ook: Rutten haalt uit naar Jambon na uitspraken over asielzoekers
333 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  avelino garcia "In Syrië en Irak bouw je daar 2 villas met zwembad voor en hier in een sociale woning voor een appel en een ei met je 5 kinderen." En in Syrië en Irak komt de VS dan de boel op stelten zetten om er de aardolie te pikken en daar gaan je 2 villas met zwembad...

 • Willy Mampaey

  Wat mij opvalt is dat het van horen zeggen is. Het is erg dat men verhalen gaat doorvertellen op basis van horen zeggen zonder eerst na te gaan of het juist is. Als zelfs beleidsmensen dit gaan doen, hoe betrouwbaar zijn dan zulke uitspraken.

 • Karel Vanormelingen

  Na heeft de nva door dat de Vlaming het niet meer pikt en daar heb ik zowel jambon als demir , persoonlijk voor gewaarschuwd enige optie is stekker uit de Vlaamse regering met vb en been stijf blijven houden en weigeren Vlaams geld door te storten naar de federale ge zult eens zien hoe snel cvdn bij hun wil komen ovld moet ge overal tussenuit laten want dat is gewoon pvv pest voor Vlaanderen

 • Elise Van Damme

  Och er zullen nog heel wat lijken uit de kast vallen, dit is nog maar een topje vat topje ijsberg dat we gezien hebben. Langer werken mensen, en vooral harder en zwaarder belast, je weet wel om sinterklaas te kunnen blijven spelen. Onze kinderen zullen ondertussen nog enkel kunnen dromen van een eigen woning en verplicht worden bij ons te blijven wonen tot hun 40. Zucht

 • Ronny Ooijen

  Lea Van Heybeeck, u wil dat de partijen die dit mogelijk maakte worden buiten gesloten? Ik kan u 1 ding garanderen.....het antwoord zal u niet bevallen.