Gezin moet weg uit Antwerpse sociale huurwoning omdat het al jaren een huis heeft in Turkije

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
BELGA Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
In Antwerpen wordt een gezin uit zijn sociale huurwoning gezet omdat het al jaren een woning in eigendom blijkt te hebben in Turkije. Dat zegt VRT Nieuws en het kabinet van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) bevestigt dat het gezin zijn opzeg heeft gekregen.

Het gaat om het eerste resultaat van een proefproject waarbij het OCMW met behulp van een externe partner, het Nederlandse privébedrijf Soza Xpert, in het buitenland op zoek gaat naar eigendommen van OCMW-klanten, die zich op die manier schuldig maken aan fraude.

Het gezin in kwestie zou al sinds begin deze eeuw in een sociale huurwoning leven, maar zeven jaar geleden in Turkije een eigen woning hebben gekocht. Dat zou onder meer betekenen dat ze zeven jaar lang onterecht een sociale korting - het bijgepaste verschil met de marktprijs - kregen op hun huurwoning. "Dat bedrag, het gaat in totaal al om 48.000 euro, gaan we integraal terugvorderen", stelt de woordvoerder van Duchateau. 

De komende weken worden er nog meer soortgelijke resultaten verwacht van onderzoeken in het buitenland. In totaal zijn er  26 onderzoeken lopende.  

OCMW-voorzitter Duchateau, die opkomt bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, meldde het nieuws vandaag met een animatievideo op zijn Twitterprofiel.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.