Gezin moet weg uit Antwerpse sociale huurwoning omdat het al jaren een huis heeft in Turkije

Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
BELGA Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA).
In Antwerpen wordt een gezin uit zijn sociale huurwoning gezet omdat het al jaren een woning in eigendom blijkt te hebben in Turkije. Dat zegt VRT Nieuws en het kabinet van OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) bevestigt dat het gezin zijn opzeg heeft gekregen.

Het gaat om het eerste resultaat van een proefproject waarbij het OCMW met behulp van een externe partner, het Nederlandse privébedrijf Soza Xpert, in het buitenland op zoek gaat naar eigendommen van OCMW-klanten, die zich op die manier schuldig maken aan fraude.

Het gezin in kwestie zou al sinds begin deze eeuw in een sociale huurwoning leven, maar zeven jaar geleden in Turkije een eigen woning hebben gekocht. Dat zou onder meer betekenen dat ze zeven jaar lang onterecht een sociale korting - het bijgepaste verschil met de marktprijs - kregen op hun huurwoning. "Dat bedrag, het gaat in totaal al om 48.000 euro, gaan we integraal terugvorderen", stelt de woordvoerder van Duchateau. 

De komende weken worden er nog meer soortgelijke resultaten verwacht van onderzoeken in het buitenland. In totaal zijn er  26 onderzoeken lopende.  

OCMW-voorzitter Duchateau, die opkomt bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, meldde het nieuws vandaag met een animatievideo op zijn Twitterprofiel.
552 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kitty Frederickx

  Met moeite ene gevonden juist voor de verkiezingen. Nochtans moet men niet veel werken om ze te vinden.

 • Marc Camp

  1 gezin op 5 jaar tijd is een heel triestig resultaat. Ze kondigde dat 5 jaar geleden aan en kunnen nu amper 1 gezin bekendmaken, juist voor de verkiezingen. Dit is om de VB kiezers te paaien.

 • Roy Cooks

  Eerst zien en dan geloven zei Thomas.

 • Yves Van Rossem

  En dit is maar 1 van de vele misbruiken die aan het licht zijn gekomen ... Dergelijke profiteurs moesten verplicht het verschil in huurprijs van hun sociale woning met een normale woning dienen terug te betalen. Dat zou pas gerechtigheid zijn ....

 • Willem Van Onsem

  Nu de lire zo laag staat, zal hun Turkse woning natuurlijk niet meer zoveel waard.