Gezin draagt "150 keer meer" bij aan Vlaams energiebeleid dan bedrijf

ThinkStock
In verhouding draagt een gezin 150 keer meer bij voor het Vlaamse groenestroombeleid dan een groot bedrijf. Dat blijkt uit cijfers die de ABVV kon inkijken. "Is het correct dat gezinnen hiervoor opdraaien?", vraagt de vakbond zich af in De Morgen. Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) nuanceert: "Als die bedrijven dezelfde prijs zouden moeten betalen als gezinnen, zouden er geen bedrijven meer zijn."

Ruim de helft van de stroomfactuur bestaat vandaag uit een combinatie van btw, heffingen, bijdragen en 'openbare dienstverplichtingen'. Die dienstverplichtingen dienen onder meer om een deel van het Vlaamse groenestroombeleid en het energiearmoedebeleid te bekostigen.

"Tot dusver waren hier geen cijfers over bekend, maar in een nota van de regering duiken ze nu wel op", zegt Hendrik Van Poele, de woordvoerder van het ABVV. "De conclusie is dat vooral gezinnen opdraaien voor deze kosten."

150 keer meer

De cijfers leren dat laagspanningsgebruikers - hoofdzakelijk de gezinnen - per megawattuur stroom die ze verbruiken gemiddeld 53,83 euro aan dienstverplichtingen betalen. De middelspanningsgebruikers - de kmo's - betalen voor diezelfde hoeveelheid stroom 5,95 euro. En de hoogspanningsgebruikers - grote industriële bedrijven - moeten per megawattuur 0,36 euro betalen. Dit betekent dat een gezin verhoudingsgewijs tot 150 keer meer bijdraagt aan het Vlaamse energiebeleid dan een industrieel bedrijf.

Het socialistische ABVV vraagt dat de politiek het debat opent over een eerlijkere verdeling van de lasten. 

Concurrentieel blijven

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) onderstreept dat de Vlaamse bedrijven concurrentieel moeten blijven tegenover het buitenland. "Als die bedrijven dezelfde prijs zouden moeten betalen als gezinnen, zouden er geen bedrijven meer zijn", aldus de Open Vld-minister in De Ochtend.

"Naast de dienstverplichtingen betalen bedrijven nog heel wat andere tarieven via hun energiefactuur", nuanceert Tommelein nog. "Een bedrijf op hoogspanning betaalt bijvoorbeeld 2.100 keer zoveel energieheffing als een gezin."

Tommelein geeft wel toe dat in het verleden te veel kosten van het Vlaams energiebeleid in de stroomfactuur werden gestopt. "Sommige kosten zouden we beter via de algemene middelen innen of vervangen door taksen op vervuilende technologieën. We blijven in elk geval waken over de energiefactuur van zowel burgers als bedrijven. Energie, en zeker propere energie, moet betaalbaar zijn voor iedereen."

Als die bedrijven dezelfde prijs zouden moeten betalen als gezinnen, zouden er geen bedrijven meer zijn
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  gratis bestaat wel degelijk alleen voor bedrijven ..wij betalen hun factuur ...iedereen helfie ....

 • Ronny Biesen

  Dank u Tommelein, voor uw "eerlijke" manier van bijdragen in de kosten. Zoals gewoonlijk worden wij belogen en bestolen.

 • PASCAL DREESEN

  Bedrijven steken de facturen van energie in hun boekhouding als kosten en betalen NIETS. De hoge subsidies die ze krijgen worden ook niet belast en verdwijnen ook in hun zakken. Vindt u dit correct??

 • Stefanie van Dijk

  In plaats van subsidie te geven moeten ze bedrijven verplichten een deel van hun daken vol te leggen met zonnepanelen, veel bedrijven hebben er geen liggen omdat het ze niet genoeg oplevert maar ik zie de bui al hangen, klimaat eisen niet gehaald, gevolg = boete, en die boete gaan ze straks ook weer bij de gewone man halen en niet bij de bedrijven, en vooral niet bij de aristocratie

 • Bob Boomer

  - @ Vannaeken Jokke: de sosialist Johan Van De Lanotte verlaagde in 2014 de btw op elektriciteit van 21% naar 6 % om de koopkracht v/d burger te verhogen! Wie was tegen, de N-VA natuurlijk. Eventjes googelen voorkomt foute uitspraken.