Gewezen stafchef August Van Daele overleden

Archiefbeeld uit 2008 van het vertrek van het eerste Belgische detachement naar Kandahar.
photo_news Archiefbeeld uit 2008 van het vertrek van het eerste Belgische detachement naar Kandahar.
De gewezen stafchef van het leger, generaal op rust August Van Daele, is zondag op 72-jarige leeftijd overleden. Zo is maandag uit militaire bron vernomen. Voormalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn voorganger André Flahaut (PS) brengen hulde aan de voormalige "CHOD".

De generaal van de Luchtmacht was gedurende 6 jaar, van 1 januari 2003 tot 2 april 2009, chef Defensie (CHOD). Hij werd opgevolgd door generaal Charles-Henri Delcour.

Van Daele introduceerde de notie "onderneming" in Defensie. Hij zette ook in samenwerking met toenmalig minister van Defensie André Flahaut (PS) investeringsprogramma's op voor de vernieuwing van het materieel, voornamelijk voor de lucht- en marinecomponent, en voor de modernisering voor de luchtcomponent. Hij zette ook een sociale dialoog op met de vakbonden, die leidde tot maatregelen voor het oudere personeel om het leger te verlaten.

Flahaut spreekt van een groot verlies. Op zijn voordragen benoemde de regering Van Daele destijds tot stafchef, waarop die zich volgens de PS'er ontpopte tot de "militaire vader" van de transformatie van het Belgisch leger.

Ook De Crem kon het naar eigen zeggen goed vinden met Van Daele. Hij herinnert zich de generaal als een echte "officier van eer" met "een grote mate van loyauteit aan zijn minister". Samen bewogen ze België tot een grotere deelname aan buitenlandse operaties en nauwere banden met de NAVO, zo blikt de CD&V'er nog terug.