Gewezen Ivoriaanse president Gbagbo aangekomen in België

Laurent Gbagbo, voormalig president van Ivoorkust.
REUTERS Laurent Gbagbo, voormalig president van Ivoorkust.
De gewezen Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, die door het Internationaal Strafhof (ICC) is vrijgesproken voor misdaden tegen de menselijkheid, is aangekomen in België. Dat meldt het ICC in Den Haag vandaag.

Het Internationaal Strafhof (ICC) had Gbagbo vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten, nadat hij op 15 januari was vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid. Die zouden zijn begaan in 2010 en 2011 tijdens gewelddadigheden na de verkiezingen in Ivoorkust.

De 73-jarige Gbagbo werd wel verplicht om, in afwachting van een mogelijk beroepsprocedure tegen de vrijspraak, te verblijven in een lidstaat van het Strafhof.
België had eind vorige week al principieel aanvaard om het gewezen Ivoriaanse staatshoofd op te vangen. Zijn komst naar België heeft te maken met "familiebanden van Laurent Gbagbo in ons land", meldde de FOD Buitenlandse Zaken zaterdag.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stefan Van Vlaslaer

    En waarschijnlijk gaan we hem hier rijkelijk ontvangen ;-)

  • Cecarine De Smet

    En hoeveel manschappen zijn er nodig om deze man te beschermen,,? Of verblijft hij gewoon bij familie?

  • Johan Van Hoeck

    Iemand die tegen de Franse belangen in zijn land is ingegaan, met deze gevolgen als resultaat... 8 jaar van zijn leven afgepakt. Belgisch rechter Christine Van Den Wyngaert had zijn onschuld in 2013 al uitgesproken, maar onder (franse) politieke druk is het proces toch voortgezet... Toch vreemd dat iemand die volledig is vrijgesproken, toch strenge voorwaarden krijgt opgelegd (weeral politieke motivatie?) Krijgt ie nu ook een levenselixir voor 8 jaar...??