Gevonden! Saar (17) kan na zoektocht verpleegkundigen bedanken die gisteravond in Hasselt leven van haar opa redden terwijl ze vrijgezellen vierden

Saar deelde het bericht onder meer op Facebook.
Facebook Saar deelde het bericht onder meer op Facebook.
Een meisje uit Hasselt dat op zoek was naar een groep verpleegkundigen die gisteravond het leven van haar opa redden op restaurant, heeft de dames gevonden na een oproep op onze site. Haar familie was uit eten om de verjaardag van haar oma te vieren, toen de man plots onwel werd. “Enkele verpleegkundigen die op vrijgezellenuitstap waren en toevallig passeerden, hebben hem hartmassage gegeven tot de ambulance aankwam”, vertelt Saar Vreven (17). “We wilden hen zo graag bedanken. Ze waren zo lief en zorgzaam. Opa is intussen aan de beterhand.”

Het was rond half acht dat Emile Dierickx (80) plots wegdraaide in ‘La Vache Qui Suisse’. “De avond was al heel leuk verlopen toen hij plots vreemd begon te doen”, vertelt Saar aangeslagen. “Zijn hoofd ging helemaal naar beneden hangen. Iedereen sprong meteen recht en een man hielp om hem naar buiten te dragen, zodat hij wat meer zuurstof zou krijgen. Intussen werden de hulpdiensten gebeld.”

Hartmassage

Terwijl ze op de stoep aan het wachten waren, kwam er een groepje vrouwen voorbij dat een vrijgezel aan het vieren was. Het bleken verpleegkundigen te zijn en toen die hoorden wat er aan de hand was, kwamen ze meteen in actie. “Ze gaven mijn opa hartmassage tot de ziekenwagen ter plaatse was”, aldus Saar. “Enkele van de vrouwen praatten ook met mij en mijn oma om ons te kalmeren, want we waren helemaal in shock. Ze gaven ons zelfs hun jassen tegen de kou.” (lees hieronder verder)

Facebook

Toen de ambulance arriveerde, ging haar oma met haar opa mee naar het ziekenhuis. De rest van de familie bleef achter in het restaurant. De verpleegkundigen vertrokken weer, want ze hadden een reservatie in een restaurant in de buurt. “Opa is intussen aan de beterhand. Volgens de dokters heeft hij iets aan zijn hart gekregen. Ze dachten dat ze hem 24 uur in coma zouden moeten houden, maar dat is toch niet nodig gebleken. Hij is intussen wakker en praat alweer een beetje.” (lees hieronder verder)

Saar en haar opa op een foto van vroeger.
Saar Vreven Saar en haar opa op een foto van vroeger.
Emile Dierickx.
Saar Vreven Emile Dierickx.
De oma van Saar werd ook gerustgesteld door de verpleegsters.
Saar Vreven De oma van Saar werd ook gerustgesteld door de verpleegsters.

Toen Emile in goede handen was, ging Saar meteen op zoek naar de vrouwen die het leven van Emile hadden gered, om hen te bedanken. “Zonder hen was het waarschijnlijk slecht afgelopen”, zegt ze. “We hebben heel veel geluk gehad dat ze toevallig passeerden. Ze waren met een tiental en hadden allemaal kattenoortjes aan. We willen hen onze dankbaarheid tonen.”

Spoeddienst

Nadat Saar haar verhaal had gedaan op onze site, kwam er al snel reactie. Het bleek om een groepje vrouwen te gaan dat de vrijgezellendag vierde van Lien Sempels (26) uit Leuven. Zij trouwt over twee weken en vierde dat gisteravond. "We waren met zijn twaalven op stap", vertelt Lien zelf. "Tien van ons waren verpleegkundigen en we werken bijna allemaal op intensieve zorgen. Eentje zelfs op de spoeddienst en zij rijdt vaak met de mug. We zagen dan ook meteen dat het niet goed ging met die man voor het restaurant." (lees hieronder verder)

De groep die gisteren Emile ter hulp kwam.
Lien S. De groep die gisteren Emile ter hulp kwam.

Het was onmiddellijk duidelijk dat de man gereanimeerd moest worden. "Hij ademde niet meer. We hebben onmiddellijk het AED-toestel gehaald bij de politie, om ons te helpen bij de hartmassage", aldus Lien. "Na 15 minuten was de brandweer er en die heeft het toen van ons overgenomen."

"De man van het restaurant wilde ons nog graag op een glas trakteren om ons te bedanken, maar we hadden een reservatie om iets te gaan eten en we  zijn meteen vertrokken. Vanmorgen las ik op jullie site dat Saar ons zocht en heb ik meteen contact opgenomen. Ik was sowieso van plan om even naar het ziekenhuis te bellen om te horen hoe het met Emile was. Ik ben blij dat alles goed gaat."

Nuchter

Over hun optreden is ze heel nuchter. "We waren gewoon op het juiste moment op de juiste plaats", zegt ze daarover. "Het is ook onze job, natuurlijk. Ik wil ook graag nog eens het belang van kunnen reanimeren beklemtonen. Toen we aankwamen dachten enkele omstanders dat de man nog ademde, maar dat was niet zo. Als ze het eerder geweten hadden, was de reanimatie sneller kunnen beginnen en dan is de kans op een goede afloop altijd groter."

Voor hen was het ook wel de eerste keer dat ze moesten ingrijpen op straat. "Alleen niet voor de vriendin die op de spoeddienst werkt. Zij doet zoiets nog wel als ze uitrukt met de mug", klinkt het nog. "Zij heeft ook de leiding genomen."
38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Simons

  Respect voor deze mensen en ne dikke proficiat !!

 • Helena De la vega

  Verpleegsters zijn de engelen op deze aarde .

 • Jose Van Hauwaert

  Respect...

 • Ricci Latte

  Proficiat hoor, super!!! dit is bijna het enige positieve nieuws van vandaag...

 • nina deyrne

  Respect voor wat die dames doen niet alleen toen op straat maar iedere dag in het ziekenhuis!!!