Gevechtsvliegtuigen, fregatten, drones: ministerraad legt 9,4 miljard investeringen bij Defensie vast

belga
De federale ministerraad heeft donderdag het voorontwerp van programmatiewet goedgekeurd dat 9,4 miljard euro aan investeringen bij Defensie tegen 2030 vastlegt. Het gaat onder meer om gevechtsvliegtuigen, fregatten en drones.

De strategische visie, waarin de investeringen voor de komende veertien jaar worden vastgelegd, werd al in juni goedgekeurd. Nu wordt het plan ook in een ontwerp van programmatiewet gegoten, een première voor Defensie. De volgende regeringen zullen het investeringspad dus verplicht moeten volgen. "Deze militaire programmatiewet zal stabiliteit en voorspelbaarheid scheppen", voorspelt Defensie.

De investeringen voor de komende jaren belopen 9,2 miljard euro. Voor deze legislatuur werd voorts al 200 miljoen aan investeringen vastgelegd, wat het totaal op 9,4 miljard euro brengt. Het gaat onder meer om de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de verouderde F-16's, twee nieuwe fregatten, zes mijnenjagers en zes - vooralsnog onbewapende - drones. De luchtmacht krijgt ook een tankvliegtuig.

"De komende weken en maanden zullen we de aanbestedingsprocedures opstarten om de regeringsbeslissingen te concretiseren in contracten", zegt Defensieminister Steven Vandeput. "Ondertussen blijven we inzetten op de verdere stroomlijning van structuren en processen, zullen we jonge mensen blijven werven en blijven we solidair met onze partners in operaties."