Gevangenisvriend van dader aanslag Luik was ronselaar voor IS

Links dader Benjamin Herman, die onder andere met hulp van Fouad D. (rechts) geradicaliseerd zou zijn in de gevangenis.
rv Links dader Benjamin Herman, die onder andere met hulp van Fouad D. (rechts) geradicaliseerd zou zijn in de gevangenis.
De dader van de aanslag in Luik had contact met een man die niet alleen Syriëstrijders zou hebben geronseld, maar zijn volgelingen ook aanzette tot terreur in eigen land. Die reputatie had hij al toen Benjamin Herman voor het eerst in het vizier van de Staatsveiligheid kwam. Een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne heeft afgelopen zaterdag nog in een rapport zijn ongerustheid geuit over de radicalisering van Herman.

Dat Benjamin Herman zich in de gevangenis bekeerde tot de radicale islam, zou te wijten zijn aan minstens twee medegevangenen. Eén van hen is Fouad B., een 39-jarige man uit Verviers die net zoals Herman veroordeeld was voor niet-terreurgerelateerde feiten, maar zich achter de tralies ontpopte als een extremistisch ronselaar. In een nota van de Luikse politie uit september 2015 staat vermeld dat B. islamitische medegevangenen rond zich schaarde "van wie sommige plannen zouden koesteren om naar Syrië te vertrekken na hun vrijlating of toe te slaan op Belgische bodem". Die rol van B. was zwaarwichtig genoeg om zijn naam ook te laten verschijnen op de fameuze OCAD-lijst van Syriëstrijders en -ronselaars. Daar stond hij al op vermeld toen Hermans naam vorig jaar viel in nota's van de Staatsveiligheid.

(lees verder onder de foto)

Fouad B.
rv Fouad B.

Een tweede medegevangene die Herman beïnvloed kan hebben, is Yassine D. - ook al een gangster die radicaliseerde terwijl hij zijn straf uitzat. Hij staat bekend als misdaadkompaan van Khalid El Bakraoui, één van de terroristen die het bloedbad van 22 maart 2016 in Brussel aangericht hebben én is ook bekend van zijn ontsnapping uit het Justitiepaleis in Brussel in 2009. Ook gijzelde hij een gevangenisdirectrice in 2010. Hij is veroordeeld tot een celstraf tot 2040.

Een cipier van de gevangenis van Marche-en-Famenne heeft afgelopen zaterdag nog in een rapport zijn ongerustheid geuit over de radicalisering van Benjamin Herman, omdat hij omging met D. Sinds Herman op de binnenplaats van de gevangenis omging met D. veranderde zijn gedrag, klinkt het. Het bijzondere veiligheidsregime van D, dat ieder contact verbood met 'gewone' gevangenen, was recent versoepeld.

Terreurgroep IS heeft de aanslag gisteravond opgeëist. "De aanvaller in Luik voerde zijn operatie uit in antwoord op de oproep om landen van de coalitie te treffen", klinkt het. Maar enig bewijs dat Benjamin Herman echt banden had met de terreurgroep, is er voorlopig nog niet.

Dat dader Benjamin Herman radicaliseerde, zou onder meer te wijten zijn aan Fouad B., een 39-jarige man uit Verviers.
Sudpresse Dat dader Benjamin Herman radicaliseerde, zou onder meer te wijten zijn aan Fouad B., een 39-jarige man uit Verviers.200 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria vansant

  Politieke verantwoordelijkheid zeg je, wat is dat dan ? Bestaat zoiets in België?

 • Jeroen H

  Mooi terroristen dient men gewoon dood te schieten of op te knopen. Heel dat verhaal van de mensenrechten is niet van toepassing of zo een ruig. Iedereen die hun helpt ... zelfde straf. Aangezien ze toch willen leven zoals hun callifaat voorschrijft zullen we beginnen met de straffen toe te passen. Is zien of er erna nog zijn die er goesting in hebben...

 • Geert Simoens

  Geef ze brood en spelen en iedereen is weer gerust....wacht maar als België op het WK scoort! Niemand zal er nog over klappen en de politiekers kunnen weer graaien ipv regeren.... Denk maar aan vet betaalde eurocraten! Courage straks valt Europa nog uit elkaar door vreemdelingencultuurintegratuz.

 • ETIENNE BOECKX

  Laat ons nu toch eens iets beter nadenken voor de verkiezingen en diegenen afstraffen die tijdens hun bewijsvoering er met hun klak naar gooiden ! Wie heeft ons bedrogen ! O-vld met Turtelboom, De wever met de indexsprong en het niet afschaffen van de notionele aftrek en cd&v Geens met zijn flaters en onverschilligheid naar de mensen toe. De sp-A met hun graaipolitiek en Bracke niet vergeten hoor !

 • Pierre De Bie

  Ik heb me steeds afgevraagd van onder welke zerk die oude zak van een Geens is gekropen om alsnog zijn onkunde te tonen. Wie zulke kemels schiet op de werkvloer krijgt direct zijn C4, maar deze debiel doet maar rustig voort.