Zwaar bewapende gangsters bevrijden gevangenen uit Brussels justitiepaleis

(Archieffoto)
UNKNOWN (Archieffoto)

Uit het Brusselse justitiepaleis aan het Poelaertplein hebben twee zwaar bewapende gangsters vanochtend drie gedetineerden bevrijd. Ze namen de benen toen ze werden voorgeleid voor de correctionele rechtbank (zittingzaal 01.4). Ze moesten zich verantwoorden voor een brutale maar mislukte homejacking in Londerzeel, in november vorig jaar. Omdat ze al een zwaar strafblad hadden, riskeerden ze een zware straf.

Bevrijd door handlangers
Oussama Trimini Langeri (28), Youssef Oulad Has Chaib (27) en Abdelhalim Akil (27) moesten zich samen met een andere verdachte voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een mislukte homejacking in Londerzeel, eind vorig jaar. Toen ze de zaal werden binnengeleid en de handboeien werden losgemaakt, doken twee gemaskerde en gewapende handlangers op. Die hielden de aanwezigen onder schot en dwongen iedereen om op de grond te gaan liggen. Daarop sloegen de vijf op de vlucht. De vierde verdachte bleef gewoon in de zaal zitten. Volgens het parket waren de metaaldetectoren niet eens aangesloten. Zo konden bezoekers ongehinderd makkelijk binnen en buiten.

Twee ontsnapten eerder veroordeeld
Er waren een vijftal ongewapende veiligheidsagenten aanwezig, maar die konden de ontsnapping niet voorkomen. Bovendien kenden ze het profiel van de gangsters niet. De misdadigers liepen via de gang naar de uitgang in de Wolstraat en zouden daar met een donkere Renault Clio gevlucht zijn. Voorlopig ontbreekt elk spoor. De politie heeft een klopjacht ingezet. Langeri (28) kreeg in 2005 vier jaar cel voor diefstallen met geweld en Chaib (27) werd in 2002 veroordeeld tot vijf jaar cel voor gelijkaardige feiten. De derde, Akil (27), zou niet eerder veroordeeld zijn.

Veiligheidspersoneel legt werk neer

Het veiligheidspersoneel van het Brusselse justitiepaleis heeft het werk intussen neergelegd. "Het personeel van het veiligheidskorps verkeert in shock na de ontsnapping met geweld", verklaarde Gaston Merkelbach, permanent secretaris van de Franstalige vakbond CSC. Merkelbach preciseerde dat één van de veiligheidspersoneelsleden in de zittingzaal, waar twee gewapende mannen binnendrongen, met een pistool tegen de slaap werd bedreigd.

"Belachelijke opmerking"

De beveiling laat zwaar te wensen over. "Het gebouw is inderdaad niet de beste plaats om risicoprocessen te laten plaatsvinden", laat justitieminister Stefaan De Clerck weten. "Een deel van het gebouw moet volledig heringericht worden worden voor strafzaken. Het is dringend." Tijdens een interview in het VRT-journaal reageerde minister De Clerck ook nog geërgerd op een vraag over zijn functioneren. "Een belachelijke opmerking", zei de minister toen het nieuwsanker stelde dat hij met acht ontsnappingen op tien dagen een niet zo goede beurt lijkt te maken. "Ik doe mijn job. Omdat nu een aantal mensen per toeval ontsnappen, maakt u zo'n belachelijke opmerking. Ik vind dat ongepast." De minister heeft zich intussen wel geëxcuseerd.

Kind bedreigd met kalasjnikov
De ontsnapten moesten zich verantwoorden voor een homejacking op 27 november 2008. Zes gangsters, waaronder twee minderjarigen, bedreigden toen in Londerzeel twee vrouwen en een peuter met handvuurwapens en een kalasjnikov. De daders eisten de sleutels van de Audi maar konden enkel een laptop en wat cash geld meegrissen. Op het einde van de A12, in Meise, belandde de auto van de criminelen en van de politie na een wilde achtervolging in de gracht. Er volgde een kogelregen en uiteindelijk konden ze toch gevat worden.

Niet de eerste ontsnapping
In januari was er al een spectaculaire ontsnapping uit het Brusselse gerechtsgebouw. Tijdens een zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling konden twee gevangenen ontsnappen met hulp van een gewapende medeplichtige. De man bedreigde iedereen met een pistool en wierp zijn twee kompanen een wapen toe. Enkele ogenblikken later wandelden de niet geboeide ontsnappers het gerechtsgebouw uit zonder dat iemand ze nog iets in de weg kon leggen. Een van de twee kon later wel ingerekend worden. (dea/belga)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.