Veroordeelde Marokkanen voortaan naar cel in eigen land

Vanaf 1 mei kan België gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit gedwongen terugsturen naar hun land. Marokko heeft daarvoor eindelijk het verdrag geratificeerd dat al vier jaar op de plank lag, schrijven de Coreliokranten.

"Ongeveer tien dagen geleden heb ik het goede nieuws gekregen dat de Marokkaanse autoriteiten het protocol hebben goedgekeurd. Daarmee is aan alle voorwaarden voldaan om Marokkaanse gevangenen te kunnen terugsturen", zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). "Dit is een belangrijke doorbraak."
 
Toestemming
Al in 1997 sloot ons land een eerste keer een protocol met Marokko dat de terugkeer van Marokkaanse gevangenen mogelijk moest maken. Alleen werd toen afgesproken dat de gedetineerden daarvoor altijd hun toestemming moesten geven. Dat gebeurde echter nauwelijks. Tot op vandaag diende slechts een tiental Marokkaanse gevangenen zelf een verzoek in om hun celstraf in Marokko te mogen uitzitten.
 
Turkije
Momenteel zitten in Belgische cellen 1.100 gevangenen van Marokkaanse afkomst, de grootste groep van buitenlandse gevangenen. De Clerck wil nu ook met Turkije onderhandelingen aanknopen over een bilateraal akkoord. (belga/sam)