Verdachte moord op Silvio Aquino wint geding tegen Geens: dwangsom van 250 euro per dag

Koen Geens
belga Koen Geens
Martino Trotta, de man die de moord op Silvio Aquino zou hebben besteld, heeft het pleit gewonnen dat hij had ingediend tegen justitieminister Koen Geens. Hij had de Belgische Staat in kortgeding gedagvaard om de 'onmenselijke omstandigheden' in de Leuvense Hulpgevangenis aan te klagen. "De Belgische Staat moet mijn cliënt elke dag 250 euro betalen als de uitspraak niet wordt nageleefd", zegt advocaat Koen Vaneecke vandaag in Het Belang van Limburg.

Martino T. zit sinds 26 januari vorig jaar in de gevangenis waarvan achttien maanden in eenzame opsluiting. Op 30 juni kreeg Koen Geens een deurwaarder over de vloer met een dagvaarding om een einde te maken aan de eenzame opsluiting.

Op 3 augustus werd de zaak gepleit. "De kortgedingrechter heeft het individueel bijzonder veiligheidsregime van mijn cliënt geschorst voor de duur van één maand op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag", aldus Koen Vaneecke, die samen met Pol Vandemeulebroucke de belangen van Trotta behartigt. "De Federale Overheidsdienst Justitie heeft inmiddels laten weten dat het regime is opgeschort. Dit betekent dat mijn cliënt hetzelfde regime ondergaat als elke andere gedetineerde in de gevangenis", zegt de advocaat.

De Leuvense Hulpgevangenis
belga De Leuvense Hulpgevangenis