Vakbond plooit niet: "Als minimale dienstverlening in teksten blijft staan, komt er geen akkoord"

"Nog zeker tot vrijdag staking in gevangenissen"

Justitieminister Koen Geens (CD&V).
ANP, Belga Justitieminister Koen Geens (CD&V).
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft rekening gehouden met de opmerkingen van de vakbonden in de teksten die op het overleg vandaag voorliggen, "maar ik verwacht donderdag geen wonderen, ik weet niet of er ooit een akkoord zal komen", zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. Hij verwacht dat de acties in de gevangenissen nog zeker tot vrijdag doorgaan.

Donderdag buigen de onderhandelaars zich over de definitieve voorstellen van het kabinet-Geens. Dudal is naar eigen zeggen "gematigd positief" omdat rekening gehouden werd met verschillende bezwaren, maar de minimale dienstverlening is niet van de baan. Dat is een breekpunt voor de vakbondsman. "Als de minimale dienstverlening erin staat, is dat onbespreekbaar. Dan zal er geen akkoord worden gesloten", klinkt het. 

Overleg

Dudal verwacht dat de staking in de gevangenissen nog zeker tot vrijdag doorgaat. Ten vroegste dan pas zal er beslist worden over de teksten die donderdag voorliggen. Op de vergadering van donderdag zal eveneens een timing voor verdere onderhandelingen worden vastgelegd.

We staken niet tegen de gedetineerden en ook niet tegen de politie

Filip Dudal (ACV)

Deze namiddag was in de Vlaamse gevangenissen 31,50 procent van het personeel aan het werk. In de Waalse gevangenissen was dat 74,98 procent. De cipiers staken afwisselend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. In Turnhout, Brugge, Dendermonde en Merksplas lag de bezetting lager dan 20 procent.
"We staken heel bewust gedifferentieerd om de gedetineerden douches, bezoek en dergelijke te kunnen geven", zegt Dudal. "We staken niet tegen de gedetineerden en ook niet tegen de politie."
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Benasque

  Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië laten hun gevangenissen uitbaten door privé-bedrijven, die moeten winst maken en dat doen ze door de gevangenen voor omzeggens niets in te schakelen in hun productieproces. Gedwongen arbeid heet dat. Mooi toch ? Waarop wacht de regering nog om op die manier besparingen te verwezenlijken ?

 • Luc Deboosere

  De titel geeft de indruk dat de minister (CD&V) weer, voor de zoveelste keer, zal plooien. CD&V is ook niets anders meer dan een vakbondspartij!

 • Peeters Freddy

  Als de cipiers hun loon krijgen zullen ze wel eens nadenken, beseffen ze wel dat staken veel geld kost en de syndicale premie die ze krijgen is ook rampzalig.

 • Johan Geyskens

  Ik walg van die vakbonden, altijd maar dreigen en dreigen en staken maar wel gaan werken als er een vette premie betaald word, van arrogant hypocrisie gesproken. Het word echt tijd dat deze vakbonden aansprakelijk worden gemaakt

 • Jan Van Rompaey

  Doorgaan beste stakers. Ik heb veel respect voor die mensen die een gevaarlijk werk doen voor een hongerloon.