Uitzonderlijk hoog aantal ontsnappingen

UNKNOWN
In 2009 lag het aantal ontsnappingen uit penitentiaire instellingen uitzonderlijk hoog. De gedetineerden passen een andere 'techniek' toe: ze maken gebruik van situaties buiten de gevangenismuren, zoals gevangenentransport en hospitalisaties, om te ontsnappen. Dat benadrukte het directoraat-generaal van de penitentiaire instellingen tijdens de voorstelling van haar jaarverslag 2009.

Zo zijn er in 2009 34 gedetineerden ontsnapt uit een gevangenis of een gesloten jeugdinstelling. Er waren ook 39 ontsnappingen van gevangenen die zich in open of half-gesloten instellingen bevonden. Deze cijfers omvatten ook de ontsnappingen die plaatsvonden buiten de gevangenismuren. Het merendeel van de ontsnappingen vond op die manier plaats: slechts 17 gedetineerden ontsnapten rechtstreeks uit een penitentiaire instelling. De helft gebruikte hierbij geweld.
 
Aantal overlijdens gedaald

"De gevangenispopulatie is nog nooit zo groot geweest. De overbevolking en de problematiek van de geïnterneerden worden steeds prangender. We werden ook geconfronteerd met een ongebruikelijk hoog aantal ontsnappingen uit een gesloten omgeving. Enig lichtpunt in de duisternis, het aantal overlijdens in de gevangenissen is aanzienlijk gedaald", bevestigt directeur-generaal Hans Meurisse.
 
Er werden 43 overlijdens geregistreerd in de Belgische gevangenissen en in de ziekenhuizen waarnaar de gedetineerden werden overgebracht. Twaalf overlijdens werden als zelfmoord beschouwd. (belga/dea)