Twee zwaarst getroffen vleugels gevangenis Merksplas ten vroegste volgend jaar aangepakt

Begin deze maand braken rellen uit in de gevangenis van Merksplas.
vmma Begin deze maand braken rellen uit in de gevangenis van Merksplas.
De twee vleugels van de gevangenis van Merksplas die het zwaarst zijn beschadigd tijdens de opstand van 7 mei, worden niet meer hersteld voor aanvang van het geplande grote renovatieproject van het complex. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard en wordt bevestigd door de Regie der Gebouwen. "Maar we hopen met die renovatie wel al in 2017 te kunnen starten en dan zullen die twee vleugels voorrang krijgen", zegt ingenieur Marc Van Gorp van de Regie der Gebouwen.

De vernielingen die een grote groep gedetineerden op 7 mei aanbrachten door middel van onder meer brandstichting, maken nu al herstellingswerkzaamheden van minstens 450.000 euro nodig. Daar zijn de twee zwaarst getroffen vleugels dus nog niet bijgerekend. Het kostenplaatje van het renovatieproject moet nog bepaald worden.

"De prioriteit tijdens de komende weken is om een normale werking binnen de overgebleven capaciteit van de gevangenis mogelijk te maken", geeft Van Gorp aan. "Zo zijn er bijvoorbeeld al heel wat ruiten vervangen en zijn er bijna twee van de zes koeren weer beschikbaar."

In de gevangenis zitten nu nog zowat 365 gedetineerden, terwijl de capaciteit voor het incident meer dan 500 bedroeg. Na de renovatie, die 5 tot 10 jaar zou duren, zal de capaciteit 400 gedetineerden bedragen, die er weliswaar in veel modernere omstandigheden zullen kunnen verblijven dan nu het geval is.