Ga naar de mobiele website
^ Top

Turtelboom overwoog zelf gevangenis in Marokko

BELGA

"Stoere praat", zo noemde Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteravond in 'Terzake' het voorstel van Bart De Wever (N-VA) om met Belgisch geld een gevangenis in Marokko te bouwen. Maar Turtelboom liet die piste zelf ook al onderzoeken, zo blijkt nu.

Een gevangenis in Marokko, waar onze 1.200 gedetineerden uit dat land hun straf zouden kunnen uitzitten? Met dat idee bedient De Wever de uiterst-rechtse kiezer, liet Turtelboom verstaan. Maar uit een intern document van Justitie dat onze redactie kon inkijken, daterend van juli dit jaar, blijkt dat de minister zelf ook heeft onderzocht of de bouw van zo'n gevangenis in Marokko een haalbare piste was. Het bleek van niet, volgens het document, en dus zag Turtelboom ervan af. Wel was er tussen het kabinet-Turtelboom en Marokko intensief overleg geweest, meer bepaald met de directeur-generaal van het Marokkaanse gevangeniswezen, de heer Benhachem.

"Betere strafuitvoering is één van onze drie prioriteiten. Om dat te kunnen realiseren, op zo'n korte legislatuur, hebben we alle pistes onderzocht. Ook de meest waanzinnige voorstellen zoals die van het Vlaams Belang, want je weet dat dit soort voorstellen je toch ooit voor de voeten wordt gegooid. Het is net daarom dat de minister, met kennis van zaken, kon zeggen dat dit voorstel onrealistisch en onuitvoerbaar is", luidt het.

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Meer over


Meld een bug