Topman gevangenissen vraagt eerherstel

Hans Meurisse
PHOTO_NEWS Hans Meurisse
Hans Meurisse, de directeur-generaal van het Belgische gevangeniswezen, vraagt zijn bevoegdheid terug. Dat schrijft De Tijd vandaag. Drie maanden geleden trok minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn handtekeningsbevoegdheid in wegens aanwijzingen van gesjoemel, maar die aantijgingen blijken ongegrond.

Meurisses handtekeningbevoegdheid werd ingetrokken omdat een inspecteur van Financiën boekhoudkundige eigenaardigheden zag. Zo werden vraagtekens geplaatst bij de aankoop van "kilo's marsepein" die Meurisse had aangekocht voor zijn personeel en bij dure restaurant- en hotelrekeningen.

Uit de eerste resultaten van een financiële audit, die door minister Geens werd bevolen, blijkt echter dat "de boekhoudingen zeer correct zijn bijgehouden" en "alle verantwoordingsstukken zijn aanwezig en nauwgezet geklasseerd".

In een gesprek met De Tijd vraagt Meurisse daarom eerherstel. Hij wil zijn mandaat als topman van het directoraat-generaal penitentiaire Inrichtingen opnieuw volwaardig uitoefenen. "De impact van wat is gebeurd, mag u niet onderschatten. Zelfs mijn eigen familie en naaste omgeving heb ik moeten overtuigen dat ik niet gesjoemeld had", aldus Meurisse, die verwacht "dat de minister de komende dagen duidelijk meedeelt dat mij niks te verwijten valt".

Koen Geens wil niet reageren vooraleer hij de audit ontvangen heeft.