Studie: seks in gevangenis blijft taboe

Gedetineerden met een vaste partner zijn het meest tevreden over hun seksleven, maar voor een partner die een ongestoord bezoek wil brengen aan iemand in de gevangenis zijn er behoorlijk hoge drempels.
Shutterstock Gedetineerden met een vaste partner zijn het meest tevreden over hun seksleven, maar voor een partner die een ongestoord bezoek wil brengen aan iemand in de gevangenis zijn er behoorlijk hoge drempels.
De psychologische en seksuele gezondheid in onze gevangenissen kan een stuk beter. Dat stellen VUB-professor Johan Vansintejan en dokter Glenn Boulanger na een rondvraag bij 122 mannelijke gedetineerden in tien Belgische gevangenissen. 

Meer dan een kwart van de gedetineerden zegt niet te praten over seksuele problemen of misbruik. Hierdoor krijgen de gevangenen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Boulanger pleit dan ook voor het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid en een normale seksualiteitsbeleving in onze gevangenissen, los van seksuele dwang. "Dat blijft voorlopig moeilijk, want het taboe is groot", klinkt het.

Streven naar de best mogelijke gezondheid, is een algemeen basisrecht. De Wereldgezondheidsorganisatie rekent daar de seksuele gezondheid bij: "Dat betekent niet alleen bescherming tegen seksueel geweld, maar ook veilige seksuele contacten en relaties kunnen aangaan. Vooral dat laatste ligt moeilijk voor gedetineerden", stelt Boulanger. 

De seksualiteitsbeleving is voor mensen in de gevangenis even belangrijk als voor mensen erbuiten.

Dr. Glenn Boulanger

Uit de gegevens blijkt dat de seksuele nood achter de tralies niet vermindert. “De seksualiteitsbeleving is voor mensen in de gevangenis even belangrijk als voor mensen erbuiten", zegt Boulanger. Meer dan de helft van de respondenten masturbeert minstens wekelijks, terwijl een derde even vaak naar pornografisch materiaal kijkt. "Mannen die vaker masturberen, zijn zeker niet meer tevreden over hun seksualiteitsbeleving in de gevangenis", aldus Boulanger. "Het zijn degenen met een vaste partner die over het algemeen het gelukkigst zijn over hun seksleven. Daarin speelt het ongestoord bezoek een belangrijke rol".

Ongeveer 6,7 pct van de respondenten zegt ooit vrijwillig seksueel contact gehad te hebben met een medegedetineerde. In het merendeel zijn dat homoseksuele mannen. "Het is een manier om de seksuele nood in te lossen. In relatief zeldzame gevallen, dient seks ook als ruilmiddel voor drugs, voedsel of zelfs bescherming", klinkt het.

Toch zijn er behoorlijk hoge drempels voor een partner die een ongestoord bezoek wil brengen. Vooral het gevoel van stigmatisatie blijkt een groot struikelblok. Boulanger pleit daarom voor een verlaging van die drempels.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Tja, daar hadden sommige gedetineerden maar eerder aan moeten denken vooraleer ze hun partner of kind bont en blauw sloegen of veroordden. Vele mensen met een blanco strafblad en vaak ook slachtoffer van geweld, behelpen zich ook zonder fysiek contact.

 • Sebastian Peeters

  nu nog room service en een aardig zakcentje en we zijn er. Dat zal ze leren om stout te zijn!

 • dirk gommaerts

  Een gevangenis is een strafinrichting, geen all-in hotel. Bepaalde vrijheden zal men hoe dan ook moeten opgeven. Waaronder seksuele belevingen. Maar ook keuze van voeding, kleding,... Een dakloze heeft een zwaarder regime dan een misdadiger.

 • albert stroobandt

  Moet dat? Doe gelijk normale mensen het kost ons al geld genoeg per gevange. Albert Stroobandt

 • Maximiliaan De Grote

  Dat is pas een goed voorstel: je laat je oppakken, vliegt naar de gevangenis, krijgt hier een lekker maal en uiteindelijk bespaar je een 'kamer' uit.