Staking in gevangenis van Bergen nadat gevangene vijf cipiers verwondt

De gevangenis van Bergen (Mons), archiefbeeld.
HLN De gevangenis van Bergen (Mons), archiefbeeld.
Cipiers van de gevangenis van Bergen hebben vandaag vanaf 14.00 uur gedurende 24 uur het werk neergelegd. Ze hebben dat beslist na een gewelddadig incident met een gevangene die vijf bewakers verwondde. De gedetineerde is inmiddels overgebracht naar een andere instelling.

Dat heeft Jimmy Verlez, secretaris van de liberale vakbond VSOA, aangekondigd.

De cipiers kwamen tussenbeide omdat de agressieve gedetineerde zijn cel aan het afbreken was. Daarop keerde hij zich tegen hen. De vijf liggen ter observatie in het ziekenhuis, zegt Verlez. De vakbondsman spreekt van "emotionele staking". Volgens hem zal een meerderheid van de cipiers eraan deelnemen. 

De gedetineerde die vijf bewakers verwondde, is van Bergen naar een andere instelling overgebracht. Volgens het parket valt het mee met de verwondingen. Er is wel een pv voor weerspannigheid opgesteld.

De gevangenis van Bergen, archiefbeeld.
De gevangenis van Bergen, archiefbeeld.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Piet Deroover

    We kunnen er misschien terug gevangenissen van maken in plaats van luxe hotels. We kennen de samenstelling van onze gevangenisbevolking dus opletten is de boodschap.

  • Helga Geuens

    In rusland hebben ze geen problemen met gevangenen.Gewoon 2 cipiers met wapenstok en ene met een afgerichte hond.Die gevangenen gedragen zich wel.Hier?Hier mag dat niet,de gevangene zou zich eens pijn kunnen doen.Leuke job,cipier of politiebeambte..ge moogt t hebben,mensen

  • Ludo Wouters

    Hebben die geen pepperspray of een stroomstootwapen? En wanneer die gast geneutraliseerd is moet je zijn cel zeker niet terug in orde maken. Hij heeft het afgebroken, hij moet er dan maar zo in wonen of zelf voor de kosten opdraaien. We zijn veel te zacht tegenover agressieve gevangenen.