Staking gevangenissen: "9 op 10 cipiers nemen deel"

Ongeveer negen op de tien cipiers van de ochtendploeg nemen vrijdag deel aan de nationale 24 uurstaking in de gevangenissen. Dat zegt Frank Serlet, permanent secretaris VSOA-EPI (penitentiaire inrichtingen). Er zijn aan verschillende gevangenissen stakingsposten opgericht. Werkwillige cipiers worden niet tegengehouden, "al krijgen ze een flink applaus". De vakbondssecretaris schat dat 10 à 15 procent van de cipiers van de ochtendploeg zo toch de gevangenissen is binnengegaan. Volgens Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen, is een op de drie cipiers aan het werk

"Het verschilt natuurlijk van gevangenis tot gevangenis, maar algemeen gesteld kunnen we zeggen dat zowat 30 tot 35 procent van de cipiers vrijdag aan het werk is", aldus Sempot.

In Vlaanderen zijn het minste cipiers aan de slag in de gevangenis van Turnhout (8 pct) en het meeste in Ruiselede (100 pct). Nog wat cijfers: in Sint-Gillis werkt een op de vier, in Merksplas en Antwerpen de helft, in Brugge een op de vijf en in Hasselt een op de zes.

Wat Wallonië betreft: in Nijvel is 40 pct van de cipiers aan het werk, in Namen twee op de drie, in Vorst een op de vijf, in Lantin een op de drie en in Jamioulx 7 pct, meteen het laagste cijfer in het gewest.

Sempot verwacht dat voor de namiddagshift de percentages van werkwilligen ongeveer gelijk blijven.

"90% staakt"
Een heel ander geluid bij de vakbonden. Volgens de VSOA-EPI neemt ongeveer negen op de tien cipiers van de ochtendploeg vrijdag deel aan de staking. De staking wordt "uitzonderlijk" goed opgevolgd in alle gevangenissen overal in het land, is ook te horen van Serge De Prez van het ACV. "In bepaalde gevangenissen hebben alle cipiers het werk neergelegd."

De politie heeft vrijdag geen orders ontvangen wat betreft de staking, zegt Vincent Gilles, van de VSOA-politie. Heel wat politiechefs hebben echter spontaan besloten maar een klein deel van hun personeel op te vorderen voor de bewaking van de gevangenissen. "Er zijn minder agenten aanwezig dan bij vroegere stakingen. De politie heeft niet de capaciteit om de taak van de bewakingsagenten over te nemen."

De staking duurt nog tot 6 uur zaterdagochtend.