Stakende cipiers krijgen loonbrief mei: 0 euro

Grote verrassing aan de stakingspiketten van de Waalse en Brusselse gevangenissen. De cipiers die er al sinds 25 april het werk hebben neergelegd, kregen vandaag hun loonbrief in de bus, maar die viel bijzonder mager uit: 0 euro. Dat melden Le Soir en de RTBF vanavond.

Dat de cipiers deze maand geen loon uitbetaald krijgen, komt als een donderslag bij heldere hemel, zo schrijft de Franstalige krant. Normaal gezien wordt het loon van een stakende cipier gewoon uitbetaald door de FOD Werk en wordt wat er teveel betaald is pas achteraf ingehouden door de overheid. "En dan nog met een maximum van twintig procent van het loon", zegt Laurence Clamar van de christelijke vakbond CSC.

"Normale maatregel"
Maar die regels zijn nu veranderd. De FOD Justitie heeft namelijk laten verstaan dat de stakende cipiers geen minimumloon zullen krijgen voor de periode tussen 1 en 22 mei. "De eerste loonbrieven beginnen binnen te vallen. En die bevatten bij sommigen nul euro." Vakbondsleden die staken, krijgen uit de vakbondskas wel een stakingspremie van 30 euro per dag.

Volgens de woordvoerder van Geens gaat het om een "normale" maatregel in het geval van stakingen. "Dit is de correcte toepassing van de wet. Omdat men geen recht heeft op een wedde omdat men niet gewerkt heeft, ontvangt men net de stakersvergoeding van zijn vakbond voor elke niet-gewerkte dag", legt het kabinet uit. Dat voegt eraan toe dat er in deze geen sprake kan zijn van een gegarandeerd minimumloon in het kader van de loonbeschermingswet, omdat de cipiers in kwestie door eigen intentie niet werken.

"Interpretatie van de wet"
Volgens Laurence Clamar van CSC handelt de administratie normaal niet op dergelijke wijze. "Ze spelen met de regels. Dat vind ik zeer onhandig, gezien de huidige situatie. Men geeft een fout signaal. Dit is betreurenswaardig." Volgens SLFP (VSOA) gaat het om een interpretatie van de wet. "Onze juridische dienst is er reeds mee bezig", aldus Pascal Verhelst. Indien ze gewaarschuwd geweest waren, was er nog discussie mogelijk geweest, klinkt het.

De staking bij de Waalse en Brusselse gevangenissen gaat zeker tot maandag door, wanneer de achterban zich over het voorlopig akkoord van de bonden met Justitieminister Koen Geens (CD&V) uitspreken. In een aantal gevangenissen is het akkoord echter al verworpen, waardoor gevreesd wordt dat een snelle oplossing er niet meteen in zit.