Stad Brussel stelt voorwaarden voor bouw megagevangenis

Het plan voor de gevangenis in Haren.
PHOTO_NEWS Het plan voor de gevangenis in Haren.
De stad Brussel gaat akkoord met de bouw van een megagevangenis in deelgemeente Haren, maar vraagt een reeks compensaties en oplossingen voor de mobiliteit. Dat berichtten dinsdag La Libre en La Dernière Heure en werd bevestigd door het kabinet van de verantwoordelijke schepen Coomans de Brachène (MR).

De overlegcommissie geeft een niet-bindend advies over de milieu- en stedenbouwkundige vergunning voor de gevangenis van Haren. Uiteindelijk leveren gewestminister Céline Frémault (cdH) en minister-president Rudi Vervoort (PS) de vergunningen af.

Brussel gaat dus finaal akkoord met de bouw van de megagevangenis. In ruil moet een betere ontsluiting van de site komen met het openbaar vervoer én met de wagen, op kosten van de aanvrager. Op vraag van onder meer de magistratuur moet een oplossing komen voor het grote aantal verplaatsingen die het project zou veroorzaken.

Daarbij vormt het grootste deel van de gevangenis, een arresthuis voor 612 gedetineerden, een probleem, evenals de rechtbank die voorzien is op de site. De stad wil ook dat de implanting van de gevangenis op Brussels grondgebied haar OCMW geen extra lasten oplevert. Tenslotte eist Brussel dat het gewest en de federale overheid een verdrag tekenen dat een compensatie in vastgoed of grond voor de buurtbewoners vastlegt.