Pentagon zoekt nieuwe opvangplaatsen voor gedetineerden Guantanamo

Het Federal Correctional Complex in Florence, Colorado. In de Supermax-vleugel zouden wel eens gevangenen van Guantánamo kunnen belanden.
Rick Wilking / Reuters Het Federal Correctional Complex in Florence, Colorado. In de Supermax-vleugel zouden wel eens gevangenen van Guantánamo kunnen belanden.
Het Amerikaanse leger is op zoek naar plaatsen waar het de gevangenen van Guantanamo Bay kan onderbrengen, zo bevestigde het Pentagon gisteren. De volgende weken gaat een team een plaatsbezoek brengen aan vier gevangenissen in Florence in Colorado, aldus de woordvoerder.

Daarbij wordt er rekening gehouden met veiligheidsaspecten, eventuele verbouwingen en de mogelijkheid om er een militair tribunaal in onder te brengen.

Een gevangene in de gevangenis van Guantánamo Bay
afp Een gevangene in de gevangenis van Guantánamo Bay

In Guantanamo, de Amerikaanse basis op Cuba, zitten nog steeds 114 terrorismeverdachten opgesloten. President Barack Obama beloofde bij zijn verkiezing in 2009 dat hij de instelling ging sluiten, maar dat proces verloopt moeilijker dan verwacht, onder meer door tegenwind van de Republikeinen. Eén van de problemen is het vinden van nieuwe plaatsen voor de gevangenen. Eerder werden al een gevangenis in Fort Leavenworth (Kansas) en in Charleston (South Carolina) bezocht.