Overbevolking het grootst in Waalse en Brusselse gevangenissen

Militairen en politiemensen nemen de taken van de cipiers over in de gevangenis van Vorst.
belga Militairen en politiemensen nemen de taken van de cipiers over in de gevangenis van Vorst.
Vooral de Waalse en Brusselse gevangenissen kampen met overbevolking. Dat blijkt uit het jaarrapport voor 2015 van het directoraat-generaal penitentiaire inrichtingen, dat La Libre Belgique kon inkijken. Toch staat er met Mechelen ook een Vlaamse gevangenis in de top-drie. De overbevolking is wel het grootst in Vorst (37,4 procent), gevolgd door Dinant (36,7 procent) en Mechelen (ook 36,7 procent).

Daarna komen Jamioulx (35 procent), Namen (34 procent), Lantin (30 procent) en Bergen (30 procent). Le Soir schrijft vandaag nog dat sinds april een zestigtal gedetineerden in voorlopige hechtenis zijn vrijgelaten uit Lantin omdat de omstandigheden niet conform de menselijke waardigheid zijn door de cipiersstaking.

De overbevolking is de laatste paar jaar wel gedaald. Vorig jaar zaten per dag gemiddeld 11.040 gedetineerden opgesloten, terwijl er 10.028 plaatsen zijn. Dat betekent een gemiddelde overbevolking van 10 procent, en dat is onder de drempel van 15 procent die de voorbije jaren gangbaar was. Met een overbevolking van 28 procent scoort ook Antwerpen hoog, maar alle andere gevangenissen met meer dan 20 procent overbevolking liggen in Brussel of Wallonië.

"Zestig gedetineerden minder op een maand tijd, dat is zeldzaam", zegt Marc Brisy, gevangenisdirecteur in Lantin. Een magistraat merkt in Le Soir op dat die vrijlatingen niet enkel te maken hebben met de staking. Ook in de gevangenissen van Namen en Marche-en-Famenne is het aantal gedetineerden in voorlopige hechtenis gedaald, maar minder spectaculair dan in Lantin.

De cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens zetten vandaag het overleg verder. Beide partijen waren tevreden over het constructief overleg van maandagavond, en hoopten vandaag tot een akkoord te kunnen komen.

Militairen aan de gevangenis van Lantin.
BELGA Militairen aan de gevangenis van Lantin.
Minister van Justitie Koen Geens.
BELGA Minister van Justitie Koen Geens.